c S
Cene nafte rahlo porasle 23.08.2019 08:50 Singapur, 23. avgusta (STA) - Pred z napetostjo pričakovanim govorom predsednika ameriške centralne banke Jeromeja Powella so se cene nafte v današnjem azijskem trgovanju rahlo zvišale.

Cena teksaške lahke nafte se je do opoldneva po singapurskem času zvišala za osem centov na 55,43 dolarja za 159-litrski sod. Terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent pa so se podražile za 14 centov na 60,06 dolarja, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Vlagatelji tako na finančnih trgih kot trgih surovin se konec tega tedna ozirajo proti ameriškem mestecu Jackson Hole, kjer se na tradicionalnem letnem srečanju zbirajo predsedniki centralnih bank. Od srečanja je pričakovati namige glede prihodnje denarne politike ameriške centralne banke.

Powellov nastop je predviden popoldne po srednjeevropskem času, pričakovati pa je napoved novega rahljanja denarne politike, potem ko je ameriška centralna banka julija prvič po veliki finančni krizi leta 2008 znižala svojo ključno obrestno mero. Njena denarna politika je zelo pomembna za gibanje celotnega svetovnega gospodarstva in tudi za povpraševanje po nafti.