c S
Sloveniji se zaradi odločitve Madžarske obetajo težave s komunalnim blatom 23.08.2019 08:26 Ljubljana, 23. avgusta (STA) - Madžarska vlada naj bi sprejela sklep, da bo prenehala podaljševati notifikacije oz. dovoljenja za uvoz komunalnega blata. Slovenija na Madžarsko letno izvozi okoli 70.000 ton blata iz komunalnih čistilnih naprav, odločitev Madžarske, da ne bo več evropsko stranišče, pa za Slovenijo napoveduje resne težave.

Po podatkih zbornice komunalnega gospodarstva pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) je madžarska vlada ta mesec sprejela sklep, da ne bo podaljševala notifikacij za uvoz komunalnega blata v državo. Kot je za STA povedal direktor zbornice Sebastijan Zupanc, poskuša ministrstvo za okolje in prostor več informacij na to temo pridobiti prek slovenskega veleposlaništva v Budimpešti.

Če bo Madžarska zaprla meje za uvoz blata, se bo Slovenija znašla v resnih težavah, je dodal Zupanc. Od septembra bi lahko pri nas ostajalo od 120 do 140 ton tega blata dnevno. S prihodnjim letom, ko se iztečejo vsa obstoječa dovoljenja, pa bi morala najti alternativno za vse blato.

Trenutno okoli 10.000 ton komunalnega blata sežgemo doma, in sicer v Celju in v Anhovem. Nekatere čistilne naprave to blato tudi izkoriščajo same. A Slovenija sama nima zadostnih zmogljivosti za energetsko izrabo vsega preostalega blata, vse, kar izvozimo, pa gre na Madžarsko. S podobno situacijo se srečujejo na Hrvaškem, saj tudi oni vse blato izvozijo na Madžarsko. Druge evropske sežigalnice so polne, zato je na tem področju izjemno ranljiva, je poudaril Zupanc.

Blato s čistilnih naprav sicer ni nevaren odpadek, je pa zelo specifičen. Gre za blato, ki je posledica čiščenja odpadnih komunalnih voda, torej blato z naših stranišč. "Ne moremo ga hraniti, saj je to na pol tekoča zadeva, ki izredno smrdi in nastaja v velikih količinah," je opozoril Zupanc. "Potreben je dnevni odvoz in odstranitev tega blata," je še dodal.

Na GZS se s situacijo intenzivno ukvarjajo, sodelujejo tudi z ministrstvom za okolje in prostor, so še povedali.