c S
V medresorskem usklajevanju predlog nove notarske tarife 23.08.2019 07:36 Ljubljana/Slovenj Gradec, 22. avgusta (STA) - Ministrstvo za pravosodje je v medresorsko usklajevanje poslalo predlog nove notarske tarife. Spremembe so povezane z novostmi, ki sta jih prinesla družinski zakonik in zakon o kolektivnih tožbah, predlog pa predvideva tudi revalorizacijo nekaterih pristojbin. Te se z inflacijo niso usklajevale vse od leta 2002.

Kot so za STA pojasnili na ministrstvu za pravosodje, so predlagane spremembe notarske tarife nastale po usklajenih dogovorih z Notarsko zbornico Slovenije, ki so bili intenzivni še zlasti v zadnjih mesecih.

Predlog nove notarske tarife določa nove pristojbine za notarska opravila po zakonu o kolektivnih tožbah in nove pristojbine za sestavo notarskega zapisa oz. pogodbe o ureditvi premoženjskopravnih razmerij, kot jo je uvedel družinski zakonik.

Poleg tega predlog nove notarske tarife prinaša tudi revalorizacijo določenih pristojbin. Kot je v vezi s tem za STA pojasnila predsednica Notarske zbornice Slovenije Sonja Kralj, tarife niso bile usklajene z inflacijo vse od leta 2002, vmes so bila tudi nekajkrat znižane.

Tako je predlagana revalorizacija korak v pozitivno smer, je dejala Kraljeva in dodala, da bi si na zbornici želeli, da se tarifa uskladi tudi v drugih postavkah. Na zbornici med drugim menijo, da bi bilo treba tarifo pregledati in jo posodobiti. Predlog so že podali na ministrstvo in so pripravljeni s pogovori o tem nadaljevati.

Predlog nove notarske tarife je v medresorskem usklajevanju do 4. septembra.