c S
Sindikat žerjavistov zaradi neizplačanih obveznosti in odpovedi toži IPS-podjetje 23.08.2019 07:26 Koper, 22. avgusta (STA) - Sindikat žerjavistov pomorskih dejavnosti Luke Koper in Sindikat žerjavistov pomorskih dejavnosti - z ramo ob rami sta sprožila tožbe zoper izvajalca pristaniških storitev (IPS) MD-Skip. Kot so zapisali v sindikatu žerjavistov, so se za tožbo odločili zaradi neizplačanih obveznosti delodajalca delavcem ter nezakonitih odpovedi pogodb o zaposlitvi.

Kot so navedli v Sindikatu žerjavistov pomorskih dejavnosti Luke Koper, je bil "izkoriščevalski" sistem IPS izmišljen in uveden v 90. letih prejšnjega stoletja, "vsa ta leta pa je Luka Koper na račun trpljenja delavcev in pod pritiskom Slovenskega državnega holdinga ter njegovih predhodnikov beležila dobičke".

"Delavcem niso pomagale niti stavke, medijski pritiski in drugi načini opozarjanja na nehumane pogoje dela ter nizka plačila. Ti isti delavci so ponovno žrtve Luke Koper in predvsem njenega večinskega lastnika - države, ki v prehodnem obdobju pretvorbe v zakonit način poslovanja nista poskrbeli za ustrezno zaščito najbolj ranljivih IPS-delavcev," so kritični v sindikatu.

Opozarjajo tudi, da se metod "izkoriščanja delavcev in kreativnih poslovnih modelov danes ne poslužujejo le v zasebnih podjetjih, ampak, kar je zaskrbljujoče, tudi tam, kjer je solastnica država", pri čemer so našteli Slovenske železnice, Petrol in Pošto Slovenije.

Od vlade pričakujejo, da čim prej sprejme vse potrebno in konča takšne prakse. "Še posebej je za državo sramotno, da se gospodarska rast napaja tudi iz podplačanih delavcev, pri čemer jo gospodje 'poslovneži' še vedno odnesejo brez posledic," so v sporočilu za javnost še zapisali v sindikatu.