c S
Na kratko iz gospodarstva 23.08.2019 07:25 Ljubljana, 22. avgusta (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Skupščina Luke Koper se je danes seznanila z iztekom mandata nadzornici Sabini Mozetič, ki je bila v nadzornem svetu Luke na predlog Mestne občine Koper. Mozetičeva je bila do letos direktorica koprske občinske uprave, na tem mestu jo je kot v. d. direktorice nadomestila Tamara Kozlovič, ki so jo delničarji luke danes na predlog občine imenovali za novo predstavnico lokalne skupnosti v nadzornem svetu. Kozlovičevi je štiriletni mandat začel teči danes, so prek spletne strani Ljubljanske borze sporočili iz Luke Koper.

V društvu Sinteza-KCD so pozdravili predlog novele zakona o pravnem varstvu v postopkih javnega naročanja, katerega osnutek je pred dnevi predstavil minister za javno upravo Rudi Medved. Prva analiza predlaganih sprememb po njihovih navedbah nakazuje, da gredo predlogi sprememb v pravo smer, upajo pa, da v procesih javne razprave in sprejemanja zakonske novele tisti, ki so doslej najpogosteje izrabljali sedanjo zakonodajo, ne bodo uspeli bistveno osiromašiti podanih predlogov. So pa opozorili, da predlogi ne pokrivajo vseh težav v praksi pri večjih projektih. Zato menijo, da bi bilo treba razmisliti še o tem, da se bistveno skrajša roke vsem udeležencem v pritožbenem procesu, da se poveča takso, ki jo je treba plačati ob pritožbi in jo poveže s ceno projekta, da se prepreči zloraba tega zakona tako, da se v primeru, ko s pritožbo zgolj zavlačuje in v pritožbi ne navaja resnih razlogov, pritožnika obremeni z odgovornostjo za nastalo gospodarsko škodo in da se prepreči pritoževanje potencialnih izvajalcev projekta na odločbe upravnega sodišča.

Deželna banka Slovenije je v ponedeljek prejela tožbo zaradi izpodbijanja sklepa redne skupščine s konca maja, s katero delničar KD Group, ki ima nekaj več kot šestodstotni lastniški delež, izpodbija zavrnitev sklepa, da ne podpre predloga KD Group in drugega največjega delničarja Skupina Prva za razrešitev prvega nadzornika DBS Petra Vriska, ki uživa podporo zadrug kot glavnih lastnic banke. V KD Group so izpodbojno tožbo vložili "zaradi domnevno usklajenega delovanja nekaterih delničarjev". Zahtevajo, da sodišče ugotovi, da je bil predlagani sklep o Vriskovi razrešitvi veljavno sprejet ter zato sklep o zavrnitvi spremeni tako, da skupščina Vriska odpokliče s položaja, je danes na spletni strani Ljubljanske borze objavila DBS. V DBS sicer prihaja do izrazitih nesoglasij med finančnim in zadružnim blokom lastnikov.

Iz družbe Avtobusna postaja Ljubljana so sporočili, da je v čakalnici ljubljanske avtobusne postaje odslej na voljo slovenski med višje kakovosti v namenskem prodajnem avtomatu, ki je po njihovih navedbah prvi tovrstni avtomat v Sloveniji. Trenutno njegove police zaseda cvetlični med čebelarja Bojana Donka iz Lendave, v nadaljevanju pa bodo v ponudbi tudi druge vrste medu. Avtobusna postaja Ljubljana je medomat postavila v sodelovanju z Bojano Vrviščar in njeno linijo medu Mellifera, z novostjo pa želi nagovoriti tako slovenske kot tuje obiskovalce.

V nakupovalnem središču Cityparku, kjer se je s prenovo severnega dela nakupovalnega središča in pridobitvijo novih trgovin obisk v zadnjem času še povečal, saj kar nekaj turističnih agencij iz Hrvaške in Srbije organizira celo dnevne nakupovalne izlete v Ljubljano, so pred glavnim vhodom uredili avtobusno postajališče, na katerem lahko na enkrat ustavita dva avtobusa. V garažni hiši pa je nova Avant2Go lokacija za souporabo električnih vozil s petimi parkirnimi mesti, so v imenu Cityparka sporočili iz agencije Andreja Jernejčič - Lin&Nil.

Podjetje Siliko, ki proizvaja gumitehnične, silikonske, plastične in večkomponentne izdelke ter orodja za njihovo izdelavo, večino izdelkov pa dobavlja avtomobilski industriji, je po poročanju časnika Finance uspelo dobiti nominacijo za dva sestavna dela, ki bosta del nove osnove najprestižnejših modelov bavarskega avtomobilskega velikana BMW. Izdelovali bodo modul za polnjenje vozila in manšeto volanskega droga za nove izvedbe serij BMW5, BMW7 in tudi novo različico športnega priključnega hibrida BMWi8. Ti modeli bodo na trgu od leta 2022 naprej. Dobave omenjenih delov naj bi trajale deset let, vrednost posla pa presega deset milijonov evrov. Siliko je sicer družinsko podjetje, ki deluje na Vrhniki in v Sevnici. Poleg BMW so razvojni dobavitelj za Daimlerjevo znamko Mercedes in skupino Volkswagen, med njihovimi kupci so še družbe Mahle, Magna, Mubea in druge.