c S
Hrvaška vlada skuša z novimi jamstvi rešiti reško ladjedelnico 3. maj 22.08.2019 12:47 Zagreb, 22. avgusta (STA) - Hrvaška vlada je na današnji seji pogojno odobrila do 150 milijonov kun (okoli 20 milijonov kun) državnih jamstev za nova posojila ladjedelnici 3. maj na Reki, ki je del finančno nasedle skupine Uljanik. V vladi medtem pričakujejo, da bo 3. maj našel tudi strateškega partnerja.

Minister za gospodarstvo, podjetništvo in obrt Darko Horvat je pojasnil, da je vlada državno jamstvo za nova posojila reški ladjedelnici odobrila z namenom, da bi ji omogočila dokončanje preostalih poslov v teku in zmanjšala izgube za državni proračun.

Horvat pričakuje, da bo uprava 3. maja do 5. septembra izpolnila tudi predpogoje za odobritev novega državnega jamstva, med katerimi je dogovor z upniki o poplačilu 15 odstotkov od približno 80 milijonov kun terjatev in deblokada računa ladjedelnice. Upniki naj bi se zavezali, da ob poplačilu omenjenih terjatev računa 3. maja ne bodo blokirali v naslednjih dveh letih. Med največjimi upniki sta hrvaško ministrstvo za finance in državna energetska družba Hrvatska elektroprivreda

Horvat je tudi spomnil, da je morala hrvaška vlada plačati več kot štiri milijarde kun unovčenih državnih jamstev, ki jih je v preteklih letih dobila skupina Uljanik. Če bodo v 3. maju končali ladje, ki so jih že začeli graditi, bi z njihovo prodajo zmanjšali dosedanje izgube za državni proračun, je povedal minister.

Na ladjedelniških dokih na Reki in v Pulju so sicer štiri nedokončane ladje, so poročali hrvaški mediji.

Hrvaški premier Andrej Plenković je danes poudaril, da mora reška ladjedelnica dobiti strateškega partnerja, ki ji bo omogočil prestrukturiranje in vzdržno poslovanje. Nadaljevanje poslovanja 3. maja v določeni meri pomeni tudi nadaljnji obstoj skupine Uljanik, je dodal.

V pričakovanju rešitve za krizo v reški ladjedelnici je sodišče za gospodarske zadeve na Reki v preteklih mesecih večkrat prestavilo odločitev o stečaju v 3. maju. Naslednjo obravnavo so napovedali za 26. september. Krovna družba, vključno s puljsko ladjedelnico Uljanik, je medtem od maja letos v stečaju.

Kriza v skupini je izbruhnila sredi lanskega leta zaradi slabega poslovanja in izgub, ki so presegle vrednost premoženja družbe. Bivše vodstvo skupine je osumljeno zlorab pri gospodarski dejavnosti in poslovnih goljufij.