c S
Potrošniki v Sloveniji avgusta slabše razpoloženi 22.08.2019 11:12 Ljubljana, 22. avgusta (STA) - Razpoloženje potrošnikov v Sloveniji se je avgusta poslabšalo, zlasti zaradi bolj pesimističnega pričakovanja glede števila brezposelnih. Vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov je na mesečni ravni upadla za dve odstotni točki, medletno je bila nižja za tri odstotne točke, še vedno pa je bila 12 odstotnih točk nad dolgoletnim povprečjem.

Kazalnik zaupanja potrošnikov se je po precejšnjem padcu v drugi polovici lanskega leta na začetku letošnjega leta nekoliko izboljšal in od februarja do avgusta je bila njegova vrednost bolj ali manj enaka, je danes ob objavi izsledkov avgustovske raziskave spomnil statistični urad.

Med posameznimi kazalniki, ki sestavljajo kazalnik zaupanja potrošnikov, se je avgusta na mesečni ravni najbolj poslabšalo pričakovanje potrošnikov glede števila brezposelnih (za šest odstotnih točk). "V letu 2019 je bilo do zdaj - po dveh bolj optimističnih letih - spet nekoliko več takih, ki menijo, da se bo brezposelnost v Sloveniji v prihodnjih 12 mesecih povečala," so dodali.

Precej se je poslabšalo tudi pričakovanje potrošnikov glede gospodarskega stanja v državi (za pet odstotnih točk). Medtem so se povečala pričakovanja potrošnikov glede varčevanja (za štiri odstotne točke) in glede finančnega stanja v gospodinjstvih (za eno odstotno točko).

V medletni primerjavi se je avgusta najbolj poslabšalo pričakovanje potrošnikov glede števila brezposelnih (za sedem odstotnih točk) in glede gospodarskega stanja v državi (za štiri odstotne točke), slabša so bila tudi pričakovanja glede finančnega stanja v gospodinjstvu (za dve odstotni točki).

Hkrati pa so potrošniki pričakovali, da bodo več varčevali, saj se je ta kazalnik medletno povišal za pet odstotnih točk.