c S
Nafta cenejša 22.08.2019 08:43 Singapur, 22. avgusta (STA) - Cene nafte so se v današnjem azijskem elektronskem trgovanju znižale. Vlagatelji po poročanju nemške tiskovne agencije dpa čakajo na današnje objave ameriških gospodarskih kazalnikov in petkov govor predsednika ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) Jeroma Powella.

Za 159-litrski sod severnomorske nafte brent, ki bo dobavljena oktobra, je bilo treba zjutraj odšteti 60,09 dolarja, kar je 21 centov manj kot ob koncu sredinega trgovanja. Teksaška nafta za dobavo v oktobru se je pocenila za 15 centov na 55,53 dolarja.

V petek se začenja letno srečanje Feda v turističnem središču Jackson Hole, ki ga bo z nagovorom odprl Powell. Fed je konec julija ključno obrestno mero znižal za 0,25 odstotne točke na raven med dva in 2,25 odstotka. Gre za prvo znižanje po decembru 2008, zanj pa se je odbor odločil zaradi gospodarskih negotovosti.

Ameriški predsednik Donald Trump v zadnjih tednih močno javno pritiska na Fed, da bi še dodatno zrahljal denarno politiko. Obenem stalno poziva k nižjim cenam črnega zlata. Ko se te zvišajo, očita, da gre za umetno napihovanje cen.