c S
IAG opozarja na vrtoglavo rast investicije v razširitev Heathrowa 21.08.2019 15:11 London, 21. avgusta (STA) - Letalska skupina IAG, pod okrilje katere sodi britanski British Airways, je obtožila londonsko letališče Heathrow, da prikriva pravo vrednost izgradnje tretje steze ter strošek prenaša na letalske družbe in posledično potnike. Heathrow je investicijo sprva postavil pri 14 milijardah funtov, zdaj pa naj bi bila vredna že 32 milijard funtov.

IAG je britansko agencijo za civilno letalstvo opozoril, da investicija v razširitev letališča Heathrow uhaja izpod nadzora in da letališče skupni strošek prikriva, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pri tem je spomnil, da je bil projekt sprva ocenjen na 14 milijard funtov (15,3 milijarde evrov), pri čemer je zajemal tako izgradnjo tretje steze kot dodaten terminal in več mest za letala. Po novem pa naj bi izgradili le dodatno stezo, in to za 32 milijard funtov (35 milijard evrov).

Kot je izpostavil izvršni direktor IAG Willie Walsh, Heathrow računa, da je izpeljava projekta že dejstvo, da pa v resnici glede na pravne, okoljske in politične pomisleke ni tako. "Poraba 3,3 milijarde funtov, še preden je izdano lokacijsko dovoljenje, je neodgovorna," je bil oster.

IAG ne verjame, da bo letališču uspelo zagotoviti ekonomično razširitev.

Britanska vlada je zeleno luč za izgradnjo tretje steze po več desetletjih žgočih razprav prižgala lani. Heathrow je junija objavil načrt razširitve, med drugim je predvidel preusmeritev strug rek in cest. Gradnja naj bi stekla leta 2022, steza pa naj bi bila dokončana leta 2026. Novih terminalov naj medtem ne bi bilo do leta 2050.

Letališče, ki predstavlja pomembno vozlišče za potniški in tovorni promet, želi povečati zmogljivosti in namesto sedanjih 78 milijonov potnikov dnevno sprejeti 130 milijonov potnikov dnevno.

Londonski župan Sadiq Khan je skušal razširitev preprečiti na sodišču, a mu to ni uspelo. Proti so tudi okoljevarstveniki in lokalne skupnosti.