c S
Medved in občinska združenja po srečanju optimistični glede iskanja skupnih rešitev 21.08.2019 14:00 Ljubljana, 21. avgusta (STA) - Formulo za izračun primerne porabe občin bodo predstavniki ministrstva za javno upravo in občinskih združenj še usklajevali, je danes pojasnil minister Rudi Medved. Izrazil je optimizem, da bodo našli primerno rešitev tako glede formule kot višine povprečnine za leto 2020. Zadovoljstvo z dialogom so izrazili tudi predstavniki združenj.

Medved je po današnjem srečanju s predstavniki občinskih združenj pojasnil, da so na njem že razrešili nekatera odprta vprašanja. Med drugim so se dogovorili, da bodo skupaj oblikovali formulo za izračun primerne porabe. Tisti, ki jo je v okviru priprave predloga novele zakona o financiranju občin julija predvidelo ministrstvo, so namreč občinska združenja nasprotovala.

Minister je danes pojasnil, da je v okviru delovne skupine, v kateri so sodelovale tudi občine, nastalo več idej, kako nevtralizirati vpliv rasti plač v javnem sektorju, ki so pritisnile na občinske proračune, in med njimi je bila tudi ta. Še vedno namreč obstaja velik razkorak med dejanskimi stroški občin in sredstvi, ki jih zagotavlja država.

Ta težava ni nastala včeraj, pač pa se je razkorak kopičil leta in leta, zato ga je po mnenju ministra nemogoče v enem letu razrešiti, obenem pa ne napasti fiskalnega pravila. Je pa prvi korak k zmanjševanju tega razkoraka predlog zakona, ki zmanjšuje stroške občin in ki je z občinskimi združenji že usklajen, je povedal.

Glede povprečnine za leto 2020 se bodo z občinskimi združenji po napovedi Medveda še pogovarjali. Glede na konstruktivno ozračje pa je minister prepričan, da bodo dosegli dogovor, saj na ministrstvu razumejo potrebe občin, na drugi strani pa tudi župani razumejo omejitve državnega proračuna.

Zadovoljstvo nad dialogom z ministrom so izrazili tudi danes prisotni predstavniki občinskih združenj. Predsednik Skupnosti občin Slovenije Aleksander Jevšek je opomnil, da je bilo v preteklosti veliko nalog preloženih na občine, ni pa temu sledila tudi ustrezna finančna podpora države. Zato so se mnoge občine znašle v položaju, ko morajo primanjkljaj kriti iz lastnih virov, zmanjkuje pa denimo sredstev za lastno udeležbo pri prijavi na razpise za evropska sredstva.

Nova formula za izračun primerne porabe bi se morala bolj približati dejanskemu stanju, sta se strinjala predsednik Združenja mestnih občin Slovenije Gregor Macedoni in Predsednik Združenja občin Slovenije Robert Smrdelj.

Minister in župani so ob tej priložnosti komentirali tudi predlog za bodočo pokrajinsko razdelitev, ki ga je pripravila strokovna skupina pod vodstvom Boštjana Brezovnika z mariborske pravne fakultete. Medved je poudaril, da vsak tovrsten poskus pozdravljajo, obljubil je tudi strokovno pomoč pri pripravi zakonodaje. Ni pa želel soditi o številu pokrajin, niti ali je predlagani razrez sprejemljiv. Osnutek sicer predvideva ustanovitev 11 pokrajin.

Da gre za delovno gradivo, o katerem bo še veliko strokovnih razprav in ocen, je dodal Jevšek. Pozdravil pa je, da je predlog tokrat prišel "od spodaj navzgor", torej iz javnosti, in nasploh prizadevanja za decentralizacijo države. Zaradi odsotnosti druge ravni lokalne samouprave namreč država izgublja pomemben razvojni vzvod, sta se strinjala Macedoni in Smrdelj.