c S
Nadzorniki SDH naj bi odločali o novem predsedniku uprave 21.08.2019 07:08 Ljubljana, 21. avgusta (STA) - Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) bi lahko danes imenoval novega predsednika uprave. Holding po odhodu Lidije Glavina začasno vodi Igor Kržan, ki se bo po imenovanju novega prvega moža vrnil med nadzornike. V javnosti se kot možen novi prvi mož SDH omenja Gabrijel Škof, trenutno predsednik uprave Adriatic Slovenice.

Kržan je vodenje SDH prevzel z aprilom kot predsednik nadzornega sveta, potem ko se je Glavina z nadzornim svetom dogovorila za predčasen odhod iz uprave. Zakonsko lahko namreč nadzornik podjetje vodi največ 12 mesecev oz. dvakrat po šest mesecev. Vodenje nadzornega sveta je medtem prevzela Karmen Dietner.

Nadzorni svet SDH se nato ni odločil objaviti razpisa za novega predsednika uprave upravljalca državnega premoženja, ampak je kandidate iskal neposredno. Kot je pred dnevi poročala POP TV, naj bi primernega kandidata našli v Škofu, predsedniku uprave zavarovalnice Adriatic Slovenica, ki je od februarja v lasti italijanske zavarovalniške skupine Generali.

Če bodo nadzorniki SDH danes potrdili Škofa, se bo ta v upravi pridružil članoma Boštjanu Kolerju in Andreju Božiču. A po poročanju POP TV bi lahko upravo kmalu zapustil Božič, ki se omenja kot možen prvi mož nastajajočega državnega turističnega holdinga. Če bo do tega prišlo, bo uprava SDH spet nepopolna, kar se sicer ne bi zgodilo prvič - od ustanovitve SDH je bila uprava namreč večino časa v nepopolni sestavi.

SDG, ki je bil uradno vzpostavljen junija 2014, so doslej vodili Matej Pirc, zdaj operativni šef DUTB, Marko Jazbec in Lidija Glavina. Slednja je v upravo prišla iz nadzornega sveta in SDH sprva vodila začasno, po njenem odhodu iz uprave pa je SDH začasnega vodjo dobil tudi v Kržanu.