c S
Gradbeništvo v območju evra junija na mesečni ravni stagniralo, v Sloveniji največji padec 20.08.2019 11:57 Ljubljana, 20. avgusta (STA) - Obseg gradbenih del v območju z evrom je junija v primerjavi z majem ostal nespremenjen, v EU se je zmanjšal za 0,3 odstotka. Glede na julij lani je v območju z evrom porasel za en odstotek, v EU pa za 0,6 odstotka. Slovenija je na mesečni ravni beležila največji padec, je danes objavil evropski statistični urad Eurostat.

Maja je obseg del na mesečni ravni v območju z evrom upadel za 0,5 odstotka, v EU pa za 0,4 odstotka.

Junija se je na mesečni ravni v območju z evrom obseg del na stavbah zmanjšal za 0,5 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih pa se je povečal za 0,3 odstotka. V EU je obseg del na stavbah upadel za 0,2 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih pa za 0,5 odstotka.

Med članicami, za katere so bili na voljo podatki, je največji padec na mesečni ravni zabeležila Slovenija (-6,7 odstotka), sledili sta Romunija (-2,8 odstotka) in Portugalska (-1,4 odstotka). Največjo rast so imeli na Madžarskem (+1,7 odstotka), v Franciji (+1,2 odstotka) in na Češkem (+1,0 odstotka).

Na letni ravni, glede na junij lani, je v območju z evrom obseg del na stavbah porasel za 1,5 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih za 0,8 odstotka. V EU se je obseg del na stavbah povečal za 0,5 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih pa za 1,4 odstotka.

Najvišjo rast so imele Romunija (+23,3 odstotka), Madžarska (+20,2 odstotka) in Slovenija (+5,5 odstotka). Padec so beležile Slovaška (-2,1 odstotka), Velika Britanija (-2,0 odstotka), Švedska (-0,9 odstotka) in Belgija (-0,3 odstotka).