c S
Banka Addiko v polletju z občutno nižjim čistim dobičkom 20.08.2019 11:57 Dunaj, 20. avgusta (STA) - Avstrijska banka Addiko, katere delnice od julija kotirajo na dunajski borzi, je prvo letošnje polletje zaključila z 20,2 milijona evrov dobička, potem ko je v enakem obdobju lani ustvarila 92,8 milijona evrov dobička. Banka je pri tem izpostavila stroške, povezane s prestrukturiranjem in uvrstitvijo delnic na borzo.

V Addiko banki so med drugim izpostavili prilagojeni dobiček po davkih, ki je v prvem letošnjem polletju znašal 28,5 milijona evrov. To je 43,6 odstotka več kot v enakem lanskem obdobju.

Med razlogi za slabši rezultat pod črto so navedli stroške prestrukturiranja, stroške, povezane z uvrstitvijo delnic na borzo, ter učinke pravnih postopkov v zvezi z varčevalci v švicarskih frankih na Hrvaškem. Lani so rezultat izboljšale tudi sproščene rezervacije po zaključku več pravnih postopkov.

Prilagojeni čisti obrestni prihodki so se glede na prvo lansko četrtletje v letošnjih prvih šestih mesecih zvišali za 5,1 odstotka na 91 milijonov evrov. Prilagojene opravnine pa so porasle za 8,9 odstotka na 32 milijonov evrov.

Delež nedonosnih izpostavljenosti se je znižal na 4,6 odstotka, potem ko je bil v prvem polletju lani pri 5,6 odstotka.

Addiko banka s sedežem na Dunaju je nastala iz vzhodnoevropskega dela nekdanje banke Hypo Alpe Adria. Prisotna je v Sloveniji, na Hrvaškem, v BiH, Srbiji in Črni Gori. Njene delnice od 12. julija kotirajo na dunajski borzi.