c S
Koalicija ne vidi razlogov za zvišanje rtv-prispevka 20.08.2019 10:21 Ljubljana, 20. avgusta (STA) - Koalicija ne vidi razlogov za dvig rtv-prispevka, zato vlada predlogu generalnega direktorja RTV Igorja Kadunca, naj država za prihodnje leto zagotovi dodatna sredstva, predvidoma do prvega septembra ne bo ugodila. Zakon o RTV narekuje, da je dvig prispevka v domeni parlamenta, a podražitvi tudi v poslanskih skupinah niso naklonjeni.

V poslanskih skupinah LMŠ, SMC in SDS predloga za zvišanje prispevka na podpirajo. V LMŠ in SMC so dejali, da naj Radiotelevizija Slovenija (RTVS) še naprej sledi racionalizaciji in optimizaciji programske strukture. Iz SAB in DeSUS pa so sporočili, da se še niso opredelili. Levica pa poudarja, da če vodstvo RTV meni, da jim sedanja višina prispevka ne omogoča delovanja v javnem interesu, mora to utemeljiti.

Po besedah Kadunca pomanjkanje denarja na RTVS ni posledica slabega delovanja, ampak višjih stroškov dela na račun zaposlitve stalnih honorarnih delavcev, ki jih je določal zakon za uravnoteženje javnih financ, in povišanje plač v javnem sektorju, še piše Delo.

Po poročanju Dela na kulturnem ministrstvu prikimavajo, da poslovanja ni mogoče optimizirati zgolj s pooblastili in ukrepi, temveč je za posodobitev in prilagoditev treba pripraviti ustrezno zakonsko podlago. Sprememb zakona o RTV iz leta 2005, ki se bodo predvidoma dotaknile tudi vprašanja financiranja in obsega javne službe, pa se bodo lotili še letos, še piše Delo.