c S
V Prvačini na Goriškem gradijo stanovanja za mlade 20.08.2019 09:50 Prvačina, 20. avgusta (STA) - V novogoriški občini je veliko pomanjkanje stanovanj, zato bodo še kako dobrodošla nova v Prvačini, ki jih bo zgradil novogoriški stanovanjski sklad. Namenjena bodo mladim izobražencem, ki se želijo po koncu študija vrniti nazaj na Goriško, sklad jih bo za deset let najemnikom ponudil za neprofitno najemnino.

Vsako izmed osmih stanovanj v Prvačini bo v povprečju veliko okrog 73 kvadratnih metrov in bo zgrajeno v dveh nadstropjih. Po besedah direktorja Stanovanjskega sklada Nova Gorica Tomice Dumančića bo vsako med njimi imelo tudi svoj atrij in ob vhodu parkirišče.

"Ko smo snovali in iskali možnost, kje bi kaj naredili, se nam je porodila ideja, da bi tu zgradili stanovanja za mlade, saj je bilo to zemljišče kupljeno že leta 2012. To je dobra lokacija zanje, saj sta tu vrtec in šola, prav tako Prvačina ni preveč oddaljena od Nove Gorice. Prav tako je bila ob predstavitvi zamisli ta ideja všeč tudi krajanom," je ob začetku gradnje povedal Dumančić.

Stanovanja naj bi bila končana junija prihodnje leto, zanje pa bo investitor namenil 947.000 evrov.

"Vsa sredstva smo zagotovili sami iz lastnega poslovanja in s prodajo prevelikih stanovanj na Vojkovi v Novi Gorici," je še dejal Dumančić. Naložbo želijo poceniti tudi s prijavo na razpis Eko sklada, za katero je že vse pripravljeno. "Ugotovili smo namreč, da popolnoma ustrezamo pogojem, ki jih zahteva sklad, torej visoke energetske učinkovitosti, in imamo možnost pridobiti celo do 50 odstotkov nepovratnih sredstev za gradnjo."

Nova stanovanja v Prvačini bodo le malo omilila pomanjkanje stanovanj na Goriškem. Trenutno na neprofitna stanovanja čaka kar 155 prosilcev, novogoriški stanovanjski sklad pa trenutno razpolaga s 377 stanovanji.

"Na leto jih zagotovimo za tretjino prosilcev. V mojem mandatu smo na Erjavčevi naredili tri nova stanovanja, kupili smo jih sedem, drugo pa je bila menjava najemnikov. Neprofitna najemnina se ni spreminjala od leta 2003, zato stanovanjski skladi letno izgubljamo med sedmimi in desetimi odstotki premoženja, s katerim razpolagamo. V novogoriški občini je sicer povprečna starost stanovanja 40 let," je še pojasnil direktor Stanovanjskega sklada Nova Gorica.

V prihodnje naj bi se stanje vendarle začelo izboljševati, napoveduje novogoriški župan Klemen Miklavič. Pričakujejo nadaljevanje in zaključek gradnje stanovanj na Majskih poljanah, kjer bo zainteresiranim v dveh stolpičih na voljo okrog 145 stanovanj. Novogoriška občina pa bo v sodelovanju z republiškim stanovanjskim skladom gradila nova stanovanja na Liskurju v Rožni Dolini ter okrog 50 varovanih stanovanj na zemljišču ob Kornu.