c S
Evropske borze pozdravile pogovore med ZDA in Kitajsko; evro in nafta dražja 20.08.2019 07:17 Frankfurt, 19. avgusta (STA) - Osrednje evropske borze so prvi dan novega trgovalnega tedna sklenile z rastjo indeksov. Vlagatelji so namreč pozdravili novico o pozitivnih trgovinskih pogovorih med ZDA in Kitajsko. Evro malenkost pridobiva, nafta pa se je krepko podražila.

Washington in Peking se trudita oživiti ključne trgovinske pogovore in prekiniti trgovinsko vojno med velesilama, ki ima negativne posledice za celotno svetovno gospodarstvo, besede Larryja Kudlowa, gospodarskega svetovalca ameriškega predsednika Donalda Trumpa, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Na družbenem omrežju Twitter se je oglasil tudi Trump sam. Zapisal je, da jim gre s Kitajsko "zelo dobro", da pogovori tečejo. V enem od drugih čivkov pa je poudaril, da je ameriško gospodarstvo pripravljeno, da po sprejetju trgovinskih dogovorov občutno napreduje.

Ne glede na to pa je zaskrbljenost glede izgledov gospodarske rasti na globalni ravni velika, prav tako obstaja negotovost glede ameriške gospodarske aktivnosti. Minuli teden je namreč na trgu obveznic prišlo do znamenj, da ameriškemu gospodarstvu preti recesija. V sredo do bili prvič po 12 letih donosi na ameriške dvoletne državne dolžniške vrednostne papirje višji kot tisti na desetletne, ta t.i. inverzija krivulje donosa pa velja za klasičen signal prihoda recesije.

Večina ekonomistov recesijo v ZDA pričakuje v prihodnjih dveh letih, piše AFP.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je danes zvišal za 1,20 odstotka in trgovanje končal pri 3369,19 točke.

Frankfurtski indeks DAX je napredoval za 1,32 odstotka na 11.715,37 točke, pariški indeks CAC 40 za 1,34 odstotka na 5371,56 točke, londonski indeks FTSE 100 pa za 1,02 odstotka na 7189,65 točke.

Indeks FTSE Mib je šel v Milanu navzgor za 1,93 odstotka, indeks ATX na Dunaju je z 1,95-odstotno rastjo približno na petkovi ravni, indeks SMI v Zürichu pa se je okrepil za en odstotek.

Optimistično je tudi trgovanje na drugi strani Atlantika. Industrijski indeks Dow Jones je nekaj manj kot tri ure pred koncem trgovanja na en odstotek višji ravni kot v petek, širši indeks S&P 500 je doslej napredoval za 1,21 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq pa za 1,48 odstotka vrednosti.

Evro malenkost pridobiva. Za skupno evropsko valuto je bilo treba ob 18.45 na borzi v Frankfurtu odšteti 1,1095 dolarja, kar je 0,03 odstotka več kot ob koncu petkovega trgovanja. Evropska centralna banka je referenčni tečaj evra danes postavila pri 1,1103 evra (v petek pri 1,1076 evra).

Tudi cene nafte se zvišujejo. Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte, ki bo dobavljena septembra, je bilo treba na borzi v New Yorku pozno popoldne po evropskem času odšteti 55,67 dolarja, kar je 1,46 odstotka več kot v petek. V Londonu so se oktobrske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za 0,70 odstotka na 59,34 dolarja.