c S
Po prepovedi delovanja Kemisa situacija vsaj za nekaj mesecev obvladljiva 19.08.2019 14:05 Ljubljana, 19. avgusta (STA) - Potem ko je gradbena inšpekcija prepovedala opravljanje dejavnosti Kemisa na Vrhniki, je situacija vsaj za prihodnjih nekaj mesecev obvladljiva, je danes sporočil okoljski minister Simon Zajc. Preostala podjetja, ki imajo dovoljenja za obdelavo nevarnih odpadkov, bi namreč lahko prevzela dodatnih 14.000 do 15.000 ton takih odpadkov, je pojasnil.

Zajc je danes na ministrstvu gostil predstavnike slovenskih podjetij, ki imajo poleg Kemisa še dovoljenja za obdelavo nevarnih odpadkov. "Ugotovili smo, da je za nekaj mesecev situacija obvladljiva. Podjetja so povedala, da lahko dodatno sprejmejo od 14.000 to 15.000 ton odpadkov," je v izjavi za medije po sestanku povedal minister.

Koliko odpadkov točno bodo podjetja lahko dodatno prevzela, naj bi bilo sicer znano v prihodnjih nekaj dneh. V tem času naj bi namreč na ministrstvu zbrali podatke, kateri odpadki in v kakšnih količinah ostajajo po prenehanju delovanja Kemisa in katere odpadke bi lahko prevzela posamična podjetja. Zajc je obljubil, da bodo na ministrstvu kar se da pospešili vse postopke pridobivanja dovoljenj za odvoz odpadkov.

Medtem se je Kemis že pritožil na odločbo gradbene inšpekcije, ki mu je prepovedala opravljanje dejavnosti. Zajc je naročil, da ministrstvo za okolje kot organ druge stopnje pritožbo obravnava prednostno. Prav tako mora gradbeni inšpektorat prednostno obravnavati Kemisovo prošnjo, da mu dovoli začasno nadaljnje obratovanje. "Odločitve pričakujem v nekaj dneh," je povedal Zajc.

Minister je zahteval tudi revizijo samega postopka, ki ga je v zvezi s Kemisom vodila gradbena inšpekcija. Inšpekcijski postopek je namreč dolgo "peljal v eno smer", nato pa se je zgodil obrat. "Zanima me, na podlagi česa je prišlo do te odločitve," je povedal.

Primer Kemisa je znova opozoril tudi na potrebo, da v Sloveniji dokončno opravimo razpravo o morebitni domači sežigalnici odpadkov oz. o povečevanju kapacitet obstoječih obratov. "Vsa podjetja na sestanku so izpostavila, da smo preveč izpostavljeni tujini. V trenutku, ko tujina zapre izvoz, se znajdemo v velikih težavah," je povedal Zajc. Aktivnosti v zvezi s sežigalnico bomo torej morali pospešiti, je dodal.

Zaenkrat sicer stanje v zvezi z nevarnimi odpadki pri komunalnih podjetjih ni kritično, je zatrdil Zajc. Če bodo odvoz odpadkov lahko zagotovila druga podjetja, težav niti ni pričakovati, je dodal.

Prav tako se bodo na ministrstvu za okolje potrudili, da se zaradi situacije s Kemisom ne bo ustavilo gospodarstvo. To je leta 2017, po požaru pri Kemisu, leto dni delovalo brez njega. "So se pa razmere v tujini od takrat precej spremenile," je priznal Zajc in spomnil, da so trenutno težave pri zagotavljanju terminov v sežigalnicah v tujini večje kot pred leti.

Pri Zajcu so se sicer danes mudili predstavniki podjetij Saubermacher Slovenija, Ekol, Eko les plus, Cep, Ekologija, Ecoplus, Kolektor EVT, Chemeco, Eko-teh, Ekosan ter Alpkem, so povedali na okoljskem ministrstvu.

Strah pred kopičenjem nevarnih odpadkov se je pojavil, potem ko je gradbena inšpekcija Kemisu prepovedala opravljati dejavnost v zgradbah, obnovljenih po požaru leta 2017. Te zgradbe naj bi bile namreč obnovljene brez ustreznega gradbenega dovoljenja. Kemis je v skladu z odločbo prenehal dovažati odpadke na svojo lokacijo na Vrhniki.

V zbornici komunalnega gospodarstva pri Gospodarski zbornici Slovenije se bojijo ponovitve situacije iz leta 2017, ko so nevarni odpadki po požaru pri Kemisu ostajali pri komunalnih podjetjih in v industriji, kjer ti odpadki nastajajo v proizvodnem procesu. Zmogljivosti komunalnih podjetij omogočajo skladiščenje nevarnih odpadkov za približno mesec dni, ne pa za daljši čas. Prevelike skladiščene količine nevarnih odpadkov povečujejo tudi tveganje za razne nesreče in požare.