c S
Na Bledu rast števila nočitev in urejanje novega parkirišča 17.08.2019 09:02 Bled, 16. avgusta (STA) - Na Bledu so v prvih sedmih mesecih letos zabeležili za dobrih pet odstotkov več nočitev kot v enakem obdobju lani. Na vrhuncu turistične sezone je osrednja težava obiskovalcev Bleda poleg prometnih zamaškov tudi pomanjkanje parkirišč. Pred kratkim se je začela gradnja novega parkirišča pod gradom, vendar v prvi fazi le za avtobuse.

Novo parkirišče nastaja ob vznožju ceste na Blejski grad, neposredno ob severni razbremenilni cesti na severozahodnem obrobju Bleda. Kot pravi direktor Zavoda za kulturo Bled Matjaž Završnik, parkirišče ne bo namenjeno le obiskovalcem gradu, pač pa tudi ostalim avtobusom, ki so sedaj v času čakanja na svoje potnike parkirali vsepovsod po Bledu in okolici.

Kot je spomnil Završnik, imajo v zadnjih nekaj letih, ko je obisk močno narasel, precej težav s parkiranjem avtobusov, ki pripeljejo obiskovalce na grad. Težave so reševali z začasnim parkiriščem pod gradom. Do konca septembra pa naj bi bilo končano nastajajoče novo parkirišče za 38 avtobusov.

Dela, vredna 750.000 evrov, potekajo v skladu s sprejetimi razvojnimi in prostorskimi dokumenti občine in zavoda. Trenutno urejajo spodnji ustroj parkirišča, saj zemljišče statično ni bilo najboljše, zato so potrebna nasutja.

Hkrati Zavod za kulturo Bled in Občina Bled sodelujeta tudi pri urejanju zemljiških zadev, ki bodo omogočile začetek druge faze, to je izgradnje parkirišča za 253 avtomobilov in 25 avtodomov. Zavod računa, da bodo gradbeno dovoljenje pridobili do konca leta, z deli pa bi radi končali do prihodnjega poletja.

V občinskih zavodih za kulturo in turizem ter na občini so prepričani, da bo izgradnja omenjenih parkirišč, ki bodo s shuttli povezani z različnimi lokacijami na Bledu in okolici, pomenila velik prispevek k ureditvi prometnih razmer ne le na območju gradu, ampak celotnega Bleda.

Medtem ko se na Bledu ukvarjajo z urejanjem novega parkirišča, pa jim sive lase še vedno povzroča tudi letos končana prenova pristanišča za pletne na Mlinem, ki se jo je občina lotila brez pridobitve gradbenega dovoljenja. Gradbena inšpekcija je konec marca izdala odločbo, s katero je občini naložila, naj do 15. avgusta odstrani novozgrajeni objekt in vzpostavi prejšnje stanje.

Na občini, kjer so bili prepričani, da za prenovo pristanišča gradbenega dovoljenja ne potrebujejo, so zaprosili inšpektorat za odlog izvršbe določbe in za podaljšanje časa za vlogo za gradbeno dovoljenje. Trenutno je postopek pridobivanja gradbenega dovoljenja v teku. "Rušenja pa seveda ne bo," so za STA zatrdili na občini.

Na Bledu so sicer v prvih sedmih mesecih letos znova zabeležili rast števila gostov. Število nočitev, ki jih je bilo nekaj več kot 630.000 se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečalo za pet odstotkov. Skoraj polovico nočitev so opravili v hotelih, sledijo apartmaji, kamp in zasebne sobe.

Gostje prihajajo iz več kot 180 različnih držav. Na prvem mestu ostajajo Britanci, ki so realizirali nekaj manj kot 63.000 nočitev, sledijo Nemci z 58.500 nočitvami, na tretjem mestu pa so Američani z več kot 42.500 ustvarjenimi nočitvami. Za njimi so Italijani, Nizozemci, Madžari, Slovenci, Hrvati, Čehi in Južni Korejci.