c S
Tanja Strniša nova veleposlanica v Pragi 17.08.2019 09:02 Ljubljana, 16. avgusta (STA) - Predsednik republike Borut Pahor je v ponedeljek za novo veleposlanico na Češkem imenoval Tanjo Strniša, je objavljeno v današnji izdaji uradnega lista. Strniša se tako poslavlja s položaja državne sekretarke na kmetijskem ministrstvu, v Pragi pa bo zamenjala Leona Marca.

Strniša kot dolgoletna državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu iz kvote SD spada v t.i. kvoto političnih veleposlanikov. V skladu z zakonodajo je lahko na veleposlaniških položajih desetina nekariernih diplomatov, ki jih lahko predlaga zunanji minister oz. izbere vlada.

Sicer ni povsem brez diplomatskih izkušenj. Od septembra 2008 do julija 2009 je že delovala prav na slovenskem veleposlaništvu v Pragi.

56-letna Strniša je diplomirala iz agronomije na ljubljanski biotehniški fakulteti, nato pa je na isti fakulteti tudi magistrirala iz kmetijskega podjetništva. Državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu je bila od leta 2010 do februarja 2012 nato pa od marca 2013 naprej. Pred tem je delovala tudi v službi vlade za evropske zadeve in sodelovala pri slovenskem vključevanju v EU in tudi pri predsedovanju EU leta 2008.