c S
Podjetje Podkrižnik lani z rastjo prihodkov in dobička 19.08.2019 07:07 Nazarje, 18. avgusta (STA) - Družinsko podjetje Podkrižnik, ki se ukvarja s proizvodnjo ležajev, zobnikov in elementov za mehanski prenos energije, je lani ustvarilo 15,3 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je okoli dva odstotka več kot leto prej. Čisti dobiček pa je porasel za 45,5 odstotka na 1,4 milijona evrov.

Kot je razvidno iz lanskega poslovnega poročila, objavljenega na spletnih straneh Ajpesa, je družba lani 44 odstotkov prihodkov ustvarila na tujih trgih. Največ prihodkov ustvarijo s skupino Bosch, že 20 let so njen sistemski dobavitelj.

Podjetje Podkrižnik, ki je lani zaposlovalo okrog 170 delavcev, je lani največji del prodaje, in sicer 41 odstotkov ustvarilo v segmentu kovinskih izdelkov, sledijo prodaja gotovih proizvodov in prodaja pogonov z 19-odstotnim deležem, delež storitev je bil 15-odstotnen, delež plastike pa šestodstoten.

Lastnik in direktor družbe Iztok Podkrižnik je lani podpisal pogodbo o prevzemu Bosch Rexrothove proizvodne lokacije blizu Frankfurta. S tem so si, kot je takrat dejal, pridobili razvojno-proizvodno lokacijo v tujini, kjer bodo ustanovili kompetenčni center za visoko precizno tehnologijo, izdelovali kompozite ter sklope za elektromobilnost, robotiko in hidravliko.

Prav tako je družba lani pridobila tri projekte s področja e-navtike, industrije 4.0 in polimernih materialov ter pogonskih strojnih elementov.

Zaradi tehnološke razvitosti podjetja, dolgoletnih izkušenj, razvojne inovativnosti in dobrih poslovnih rezultatov pa v podjetju Podkrižnik letos opažajo veliki potencial nadaljnje rasti ter pridobivanja novih kupcev z vedno zahtevnejšimi izdelki.

Jeseni leta 2015 se je podjetje Podkrižnik iz Ljubnega preselilo na novo lokacijo v Nazarje. Družba je kupljeni obstoječi objekt, površine 26.000 kvadratnih metrov, v celoti obnovila in prilagodila proizvodnim potrebam.

Proizvodnja je zelo avtomatizirana in poteka v treh izmenah. Za razvoj in raziskave pa družba na letni ravni nameni od pet do osem odstotkov prihodkov.