c S
Opec+ proizvodnjo nafte julija zmanjšal krepko bolj od dogovora 16.08.2019 14:31 Moskva, 16. avgusta (STA) - Skupina Opec+, ki jo ob članicah Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) sestavljajo še druge velike proizvajalke nafte z Rusijo na čelu, je julija proizvodnjo nafte zmanjšala za 1,173 milijona sodov dnevno. To je precej več od količine 812.000 sodov dnevno, določene v julijskem dogovoru o nadaljnjih omejitvah črpanja.

Države, združene v Opec+, so tako minuli mesec proizvedle 29,6 milijona 159-litrskih sodov nafte dnevno, kar je 246 sodov manj kot junija, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Opec+, ki ga sestavlja 24 držav, med drugim Rusija, Kazahstan, Malezija in Mehika, je v začetku julija sprejel odločitev, da podaljša omejen obseg proizvodnje nafte za devet mesecev. Kvote so ostale nespremenjene.

Poleg tega je Opec+ tedaj uradno potrdil tudi novo listino o sodelovanju, ki določa strukturo za tehnična srečanja, srečanja ministrov in za redne vrhove.

Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte z dobavo v septembru je treba trenutno odšteti 54,74 dolarja, za oktobrske terminske pogodbe za nafto vrste brent pa 68,65 dolarja. V zadnjega pol leta so bile cene najnižje sredi junija, torej tik pred sestankom Opec+. Cena za zahodnoteksaško nafto se je tedaj gibala na ravni 51 dolarjev za sod, za nafto vrste brent pa na ravni 60 evrov za sod.