c S
Evropske borze v zelenem 16.08.2019 10:33 Frankfurt, 16. avgusta (STA) - Osrednje evropske borze so zadnji trgovalni dan tega tedna začele v zelenem. Vlagatelji namreč upajo, da bodo največja svetovna gospodarstva sprejela denarne in javnofinančne ukrepe za spodbuditev rasti in tako omilila negativne vplive trgovinskega spora med ZDA in Kitajsko. Evro izgublja.

Kitajska je v četrtek uradno napovedala, da bo, če bodo ZDA uvedle dodatne carine na 300 milijard dolarjev kitajskega uvoza, izvedla "nujne protiukrepe". Uvedba carin bi pomenila kršitev dogovorov, sprejetih med voditeljema držav na srečanju G20 v Argentini in na Japonskem, je v četrtek sporočilo kitajsko finančno ministrstvo.

Ameriški predsednik Donald Trump pa je v četrtek jasno povedal, da si obe strani, ZDA in Kitajska, želita nekaj narediti in prekiniti spor. A hkrati vztraja, da mora biti sporazum sprejet pod njihovimi pogoji, poročajo tuje tiskovne agencije. Trgovinski pogovori med velesilama naj bi se nadaljevali septembra.

Na stari celini sicer ugodno odmevajo špekulacije, da Peking načrtuje stimulacijske ukrepe za povečanje razpoložljivega dohodka, manj optimizma pa vzbujajo znamenja, da ameriškemu gospodarstvu preti recesija. V sredo so bili prvič po 12 letih donosi na ameriške dvoletne državne dolžniške vrednostne papirje višji kot tisti na desetletne, ta t.i. inverzija krivulje donosa pa velja za klasičen signal prihoda recesije.

Indeks najpomembnejših podjetij Eurostoxx 50 je bil nekaj po 10. uri na ravni 3311 točk, kar je 0,87 odstotka več kot ob koncu četrtkovega trgovanja.

Indeks DAX na borzi v Frankfurtu je doslej poskočil za 0,80 odstotka, pariški CAC 40 pa za 0,74 odstotka. Londonski FTSE 100 ostaja na izhodiščni ravni. Züriški SMI trenutno pridobiva 0,87 odstotka, milanski FTSE Mib 0,95 odstotka, dunajski ATX pa 0,65 odstotka.

Evro na borzi v Frankfurtu medtem beleži 0,26-odstotni padec. Trenutno je treba za skupno evropsko valuto odšteti 1,1083 dolarja.

Azijske borze so sklenile neenotno. Tokijski indeks Nikkei je napredoval za 0,06 odstotka, šanghajski osrednji indeks pa za 0,29 odstotka. Hongkonški indeks Hang Seng je šel navzgor za en odstotek. Seulski Kospi je medtem nazadoval za 0,58 odstotka, All Ordinaries pa za 0,08 odstotka.