c S
Cene nafte pridobile 16.08.2019 09:00 Singapur, 16. avgusta (STA) - Cene nafte so se v današnjem azijskem trgovanju zvišale. Trgovce s črnim zlatom so spodbudile nedavne napovedi ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da so ZDA zainteresirane za hitro reševanje trgovinskega konflikta med ZDA in Kitajsko, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte z dobavo v septembru je bilo treba v zgodnjem trgovanju odšteti 55,35 dolarja, kar je 88 centov več kot ob koncu torkovega trgovanja. Za 80 centov so se podražile tudi oktobrske terminske pogodbe za nafto vrste brent, tako da so bile pri 59,03 dolarja.

Trump je po navedbah dpa v četrtek jasno povedal, da si obe strani, ZDA in Kitajska, želita nekaj narediti in prekiniti spor.

Kitajska je sicer v četrtek uradno napovedala, da bo, če bodo ZDA uvedle dodatne carine na 300 milijard dolarjev kitajskega uvoza, izvedla "nujne protiukrepe". Uvedba carin bi pomenila kršitev dogovorov, sprejetih med voditeljema držav na srečanju G20 v Argentini in na Japonskem, je v četrtek sporočilo kitajsko finančno ministrstvo.