c S
Eurostat potrdil prvo oceno rasti BDP v drugem četrtletju 14.08.2019 13:12 Luxembourg, 14. avgusta (STA) - Gospodarska rast je bila v letošnjem drugem četrtletju v območju evra in EU po sezonsko prilagojenih podatkih v četrtletni primerjavi tudi po drugi oceni evropskega statističnega urada Eurostat 0,2-odstotna. V primerjavi z enakim četrtletjem lani je bila rast v evrskem območju 1,1-odstotna, v EU pa 1,3-odstotna.

Gospodarska rast je bila v prvem letošnjem četrtletju v območju evra 0,4-odstotna, v celotni EU pa 0,5-odstotna. V zadnjem četrtletju 2018 se je bruto domači proizvod (BDP) v evrskem območju okrepil za 0,2 odstotka, v EU pa za 0,3 odstotka.

V medletni primerjavi je bila rast BDP v letošnjem prvem četrtletju v območju z evrom po sezonsko prilagojenih podatkih 1,2-odstotna, v osemindvajseterici pa 1,6-odstotna. V zadnjem lanskem četrtletju je bila v območju z evrom prav tako 1,2-odstotna, v državah EU pa 1,5-odstotna.

V Nemčiji se je BDP po prvi oceni v letošnjem drugem četrtletju glede na predhodne tri mesece skrčil za 0,1 odstotka, s čimer so se izpolnile napovedi analitikov o upadu. V medletni primerjavi se je BDP okrepil za 0,4 odstotka.

Na Nemčijo kot paradnega konja evropskega gospodarstva so bili trgi in analitiki danes še posebej pozorni. Na to močno izvozno orientirano gospodarstvo negativno vplivajo predvsem trgovinske napetosti v svetu. Padec BDP bi bil še večji, če ne bi bilo solidnih rezultatov na domačem trgu. Zasebna potrošnja je v drugem četrtletju porasla bolj kot v prvem, med aprilom in koncem junija pa so se okrepile tudi investicije, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Francija je v drugem četrtletju v četrtletni primerjavi zabeležila 0,2-odstotno rast, v medletni pa 1,3-odstotno. V Italiji je BDP v drugem četrtletju tako v primerjavi s predhodnim četrtletjem kot z enakim obdobjem lani ostal nespremenjen.

V Španiji je bila rast na četrtletni ravni 0,5-odstotna, na letni pa 2,3-odstotna. V Avstriji so zabeležili 0,2- oz. 1,6-odstotno rast, v Belgiji 0,2- oziroma 1,2-odstotno, na Poljskem pa 0,8- oz. 4,1-odstotno.

Za Slovenijo bodo podatki znani konec avgusta. Država je v prvem četrtletju v primerjavi s predhodnim in po sezonsko prilagojenih podatkih imela 0,8-odstotno rast, v primerjavi z enakim obdobjem lani pa 3,7-odstotno.

Eurostat je danes tudi objavil, da se je število zaposlenih v drugem četrtletju tako v območju evra kot EU na četrtletni ravni povečalo za 0,2 odstotka. V primerjavi z enakim obdobjem lani je bila rast števila zaposlenih v območju evra 1,1-odstotna, v EU pa enoodstotna.

V prvem četrtletju je bila rast števila zaposlenih na četrtletni ravni tako v območju evra kot v EU 0,4-odstotna. V primerjavi z enakim obdobjem lani je bila rast 1,3- oz. 1,2-odstotna.

Eurostat bo oceno gospodarske rasti za območje z evrom in EU za drugo četrtletje revidiral še enkrat.

Za celotno letošnje leto Evropska komisija območju evra napoveduje 1,2-odstotno rast, EU pa 1,4-odstotno. Prihodnje leto bo po njenih ocenah 1,4- oz. 1,6-odstotna. Münchenski inštitut Ifo, italijanski statistični urad Istat in züriški inštitut Kof so gospodarstvu evrskega območja za letos napovedali 0,9-odstotno rast, Evropska centralna banka pa 1,1-odstotno.