c S
Vlada danes o razrešitvi Topolka 14.08.2019 13:11 Ljubljana, 14. avgusta (STA) - Vlada bo danes na dopisni seji odločala o razrešitvi direktorja direkcije za infrastrukturo Damirja Topolka, ki jo je ministrica Alenka Bratušek zaradi zgodbe s sporno maketo drugega tira napovedala že konec februarja, so za STA potrdili na vladi. Kdo ga bo nasledil, niso povedali, po neuradnih informacijah pa naj bi bila to Monika Pintar Mesarič.

Mesaričeva, ki naj bi funkcijo najprej prevzela kot vršilka dolžnosti, je sicer trenutno zaposlena na direktoratu za javno premoženje na ministrstvu za finance, kjer je bila donedavno tudi generalna direktorica.

V luči afere z javnim naročilom makete drugega tira Koper-Divača, zaradi katere se je s položaja februarja poslovil tudi minister za okolje in državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu v času vlade Mira Cerarja Jure Leben, je Bratuškova konec drugega letošnjega meseca napovedala Topolkovo razrešitev.

Takrat je dejala, da bo ime vladi predlagala, ko bo imela primerno zamenjavo za Topolka, ki je na čelu direkcije, pod okriljem katere potekajo milijonske investicije v omrežje železnic in državnih cest, od sredine leta 2015.

Aprila je nato pojasnila, da bo zamenjavo izvedla skladno z zakonsko možnostjo, da v enem letu svojega mandata izvede menjave na ključnih položajih v resorju. "Ne gre za kazensko ali kakršnokoli drugačno zamenjavo," je dodala. Njeno navodilo Topolku je ob tem po njenih besedah bilo, da do menjave vse teče maksimalno hitro.