c S
Junija v EU padec obsega industrijske proizvodnje, tudi v Sloveniji 14.08.2019 11:42 Luxembourg, 14. avgusta (STA) - Obseg industrijske proizvodnje se je junija zmanjšal tako v državah z evrom kot v celotni EU. Rast je bilo opaziti le v redkih državah, o največjem padcu pa poročajo z Irske. V Sloveniji je bil obseg industrijske proizvodnje za 1,6 odstotka manjši kot maja, so sporočili iz evropskega statističnega urada Eurostat.

Po ocenah Eurostata je bil obseg industrijske proizvodnje v 19 državah z evrom junija za 1,6 odstotka manjši kot maja, v vseh 28 državah članicah EU pa za 1,5 odstotka. S tem so se nadaljevali negativni trendi, ki jih je za kratek čas prekinil le maj, ko so statistiki poročali o 0,8- oz. 0,9-odstotni rasti obsega industrijske proizvodnje.

Med državami, za katere so na voljo podatki, so največji padec obsega industrijske proizvodnje junija zabeležile Irska (8,8 odstotka), Danska (7,6 odstotka) in Portugalska (4,5 odstotka). Z največjo rastjo pa se lahko pohvalijo Litva in Malta (po 1,8 odstotka) ter Latvija (1,5 odstotka). Gradbeništvo se v te izračune ne všteva.

Aktivnost evropskih industrijskih podjetij se je junija zmanjšala tudi na letni ravni, in sicer za 2,6 odstotka v državah z evrom ter za 1,9 odstotka na ravni celotne unije. Pri tem se je najbolj zmanjšala proizvodnja izdelkov za investicije (za 4,4 oz. 3,7 odstotka).