c S
V prvem polletju 14-odstotna rast vrednosti gradbenih del 14.08.2019 11:18 Ljubljana, 14. avgusta (STA) - Gradbeništvo v Sloveniji je v prvem polletju beležilo rast. Po podatkih državnega statističnega urada je bila rast vrednosti opravljenih gradbenih del 14,4-odstotna, pri čemer se je vrednost teh del na stavbah povečala za 11,9 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih pa za 15,1 odstotka.

Po majski rasti se je sicer vrednost opravljenih gradbenih del v juniju na mesečni ravni spet zmanjšala, in sicer za 6,7 odstotka. Vrednost opravljenih gradbenih del na stavbah je bila nižja za 8,8 odstotka, pri čemer se je zmanjšala gradbena aktivnost tako na stanovanjskih kot nestanovanjskih stavbah, na gradbenih inženirskih objektih pa za 6,4 odstotka.

Na letni ravni se je vrednost v juniju opravljenih gradbenih del povečala za 5,4 odstotka, pri čemer z devetodstotno rastjo izstopa gradnja nestanovanjskih stavb. Vrednost opravljenih gradbenih del na stanovanjskih stavbah je bila namreč za 2,1 odstotka manjša kot junija lani.