c S
Evropske borze začele s padci 14.08.2019 10:43 Frankfurt, 14. avgusta (STA) - Tečaji delnic na evropskem borznem parketu danes izgubljajo, a so padci majhni. V ospredju je sicer pričakovana novica, da se je nemško gospodarstvo v drugem četrtletju na četrtletni ravni skrčilo za 0,1 odstotka, pa tudi torkova napoved ZDA, da bodo nekoliko popustile pri uvedbi dodatnih carin na kitajsko blago. Evro pridobiva.

Nemški bruto domači proizvod (BDP) se je po prvi oceni v letošnjem drugem četrtletju glede na predhodne tri mesece skrčilo za 0,1 odstotka, je razvidno iz danes objavljenih predhodnih podatkov nemškega statističnega urada Destatis. S tem so se izpolnile napovedi analitikov o upadu.

Urad trgovinskega predstavnika ZDA pa je v torek sporočil, da za 1. september še vedno načrtujejo uvedbo 10-odstotnih dodatnih carin na 300 milijard dolarjev uvoza s Kitajske, vendar pa jih bodo za določene izdelke preložili na 15. december.

Poleg carin na pametne telefone, oblačila in prenosne računalnike bodo preložili tudi carine na čevlje, konzole za video igre, igrače in računalniške monitorje. Poleg tega bodo s carinskega seznama popolnoma črtali določene proizvode. Podrobnosti še niso znane.

Indeks najpomembnejših podjetij Eurostoxx 50 je bil okoli 10.30 na ravni 3346 točk, kar je 0,31 odstotka manj kot ob koncu torkovega trgovanja.

Indeks DAX na borzi v Frankfurtu je doslej nazadoval za 0,32 odstotka, pariški CAC 40 za 0,34 odstotka, londonski FTSE 100 pa ostaja na izhodiščni ravni. Züriški SMI se glede na torek prav tako še ni spremenil, milanski FTSE Mib in dunajski ATX pa izgubljata 0,67 oz. 0,54 odstotka.

Evro na borzi v Frankfurtu medtem beleži 0,04-odstotno rast. Trenutno je treba za skupno evropsko valuto odšteti 1,1178 dolarja.

Azijske borze so večinoma sklenile v pozitivnem območju. Tokijski indeks Nikkei je napredoval za 0,98 odstotka, šanghajski osrednji indeks pa za 0,42 odstotka. Hongkonški indeks Hang Seng je šel navzgor za 0,10 odstotka. Seulski Kospi je porasel za 0,65 odstotka, All Ordinaries pa za 0,44 odstotka.