c S
Trump znova zagrozil z izstopom ZDA iz WTO 14.08.2019 10:43 Pittsburgh, 14. avgusta (STA) - Ameriški predsednik Donald Trump je v torek znova zagrozil, da bodo ZDA izstopile iz Svetovne trgovinske organizacije (WTO), če ta ne bo izboljšala delovanja. "Vemo, da nas že leta goljufajo, in to se ne bo ponovilo," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal množici delavcev na zborovanju v Shellovi tovarni v Pensilvaniji.

"Izstopili bomo, če bo treba," je poudaril Trump in s tem ponovil že slišano grožnjo, da ZDA ne bodo več članica organizacije, ki jo ameriški predsednik med drugim obtožuje podpore nepoštenim trgovinskim praksam drugih držav.

ZDA imajo sicer precej uspešno zgodovino zmag v trgovinskih sporih, kjer je vlogo mediatorke prevzela WTO. Na organizacijo so se pritožile tudi v trenutnem trgovinskem sporu s Kitajsko.

Združene države so sicer že blokirale delo WTO. Njihova blokada imenovanj novih članov v pritožbeni senat pri organu za reševanje sporov, ki ima arbitražno vlogo, bo najpozneje do konca leta začasno zaustavila delovanje sistema.

Konec julija je Trump zagrozil tudi, da ob odsotnosti "občutnega napredka" pri snovanju reforme WTO v prihodnjih 90 dneh Washington ne bo več priznaval statusa države v razvoju nobeni članici WTO, ki se za takšno razglaša neupravičeno in s ciljem zagotoviti si koristi v luči pravil organizacije. Pri tem je po navedbah AFP ciljal predvsem na Kitajsko.

Status države v razvoju v WTO državam omogoča daljše obdobje implementacije zavez na področju svobodne trgovine, dovoljuje pa tudi zaščito dela domače industrije in določene subvencije.