c S
Nemčija v četrtletju z 0,1-odstotnim krčenjem BDP 14.08.2019 10:09 Berlin, 14. avgusta (STA) - Nemški bruto domači proizvod (BDP) se je po prvi oceni v letošnjem drugem četrtletju glede na predhodne tri mesece skrčilo za 0,1 odstotka, je razvidno iz danes objavljenih predhodnih podatkov nemškega statističnega urada Destatis. S tem so se izpolnile napovedi analitikov o upadu.

Na nemško gospodarstvo, ki je močno izvozno orientirano, negativno vplivajo predvsem trgovinske napetosti v svetu. Izvoz je sicer v drugem trimesečju nazadoval bolj kot uvoz, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Padec BDP bi bil še večji, če ne bi bilo solidnih rezultatov na domačem trgu. Zasebna potrošnja je v drugem četrtletju porasla bolj kot v prvem, med aprilom in koncem junija pa so se okrepile tudi investicije, so pojasnili nemški statistiki.

Slabši rezultat je medtem na četrtletni ravni po njihovih navedbah zabeležil gradbeni sektor.

Nemška vlada in vodilne ekonomske institucije so sicer letos že poslabšale napoved rasti za celotno leto. Berlin trenutno pričakuje, da bo največje gospodarstvo v območju evra sklenilo z 0,5-odstotno rastjo.

V prvem četrtletju se je nemški BDP okrepil za 0,4 odstotka, potem ko je v zadnjem četrtletju lani stagniral, v trimesečju pred tem pa nazadoval.

Nemčija, ki je dolgo veljala za učbeniški primer gospodarstva, tako zdaj zaostaja za drugimi večjimi gospodarstvi v območju evra. Gospodarska aktivnost Francije je namreč v drugem četrtletju porasla za 0,2 odstotka, gospodarska aktivnost Italije pa je glede na predhodne tri mesece ostala nespremenjena, piše francoska tiskovna agencija AFP.

"Upočasnjevanje na svetovni ravni, trgovinske napetosti in brexit še naprej močno negativno vplivajo na nemški izvozni predelovalni sektor," je dejal ekonomist pri Morgan Stanley Markus Guetschow.

Trgovinski spor med ZDA in Kitajsko ter grožnje, da bo ameriški predsednik Donald Trump odprl tudi trgovinsko fronto z EU, so posebej prizadeli nemške izvozno usmerjene industrije, kot so avtomobili, strojna oprema in kemični proizvodi.

Glede na vsa omenjena tveganja so "vrata vsaj tehnični recesiji ... na široko odprta," je opozoril ekonomist pri investicijski banki KfW Klaus Borger. O tehnični recesiji govorimo, ko je krčenje BDP prisotno dve četrtletji zapored.