c S
Na kratko iz gospodarstva 14.08.2019 07:28 Ljubljana, 13. avgusta (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Londonsko podjetje Freyherr International, ki ga lastniško obvladujejo Slovenci, je kot eden prvih proizvajalcev izdelkov iz konoplje danes začelo s trgovanjem na londonski borzi NEX Exchange, je poročal spletni portal Siol. Podjetje je v prvi javni ponudbi vlagateljem ponudilo 2,53 milijona navadnih delnic, kar pomeni okrog 10 odstotkov kapitala podjetja. Skupno naj bi želeli zbrati 5,5 milijona evrov svežega kapitala za širitev proizvodnje in razvoja. Podjetje ima v Sloveniji tri hčerinske družbe Freyherr, Freyherr Pharma in Patron, ki se ukvarjajo z razvojem in proizvodnjo ekstraktov iz industrijske konoplje. Gre za manjša podjetja, ki so lani skupaj ustvarila 1,65 milijona evrov prihodkov in zaposlovala šest ljudi. Podjetje ima zmogljivosti še v Severni Makedoniji.

Nadzorni svet družbe 2TDK je na današnji seji podal soglasje k sklenitvi pogodbe o upravljanju javne železniške infrastrukture drugega tira na odseku Divača-Koper med 2TDK in upravljalcem, družbo SŽ-Infrastruktura. Pogodba bo urejala plačilo povečane uporabnine in naloge obeh družb, da se zagotovi dosegljivost drugega tira, razmeji odgovornosti med 2TDK in SŽ-Infrastrukturo v zvezi z zagotavljanjem kakovosti storitev na drugem tiru, plačilo storitev SŽ-Infrastrukturi ter druge medsebojne pravice in obveznosti v zvezi z upravljanjem te načrtovane železniške proge.