c S
Znaki zmanjševanja napetosti med ZDA in Kitajsko dvignili borze in podražili nafto 14.08.2019 07:28 London/Frankfurt/Pariz, 13. avgusta (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes večinoma zvišali, močno se zvišujejo tudi newyorški indeksi. K optimizmu je prispevala novica o nekajmesečni preložitvi uvedbe 10-odstotnih ameriških carin na nekatere skupine izdelkov v okviru uvoza iz Kitajske. Občutno se draži nafta, tečaj evra pa se je znižal.

Dogajanje na borznih trgih že nekaj dni bremeni negotovost zaradi najnovejše zaostritve v trgovinski vojni med ZDA in Kitajsko, do katere je prišlo nedavno ob napovedi administracije Donalda Trumpa, da bodo s 1. septembrom ZDA uvedle dodatne 10-odstotne carine še na preostalih 300 milijard dolarjev uvoza iz Kitajske, ki ga do zdaj v merjenju moči z drugim največjim gospodarstvom niso dodatno ocarinile. V tem naboru so večinoma izdelki za široko potrošnjo.

Danes pa je iz urada ameriškega predstavnika za trgovino prišla novica, da bodo ZDA uvedbo dodatnih carin na določene izdelke, med drugim elektroniko, ki predstavljajo pomemben del uvoza iz Kitajske, preložile na 15. december. Nekatere izdelke, recimo tiste povezane z zdravstveno oskrbo, pa bodo celo izvzeli.

Ameriški trgovinski predstavnik Robert Lighthizer se je danes po poročanju tujih tiskovnih agencij po telefonu tudi pogovarjal s podpredsednikom kitajske vlade in vodjo kitajske trgovinske pogajalske ekipe Liu Hejem, vnovič pa naj bi se slišala čez dva tedna. Gre za signal, da bi septembra vendarle lahko prišlo tudi do novega kroga pogajanj med velesilama. Ta je bil napovedan, a je bil zaradi zadnje zaostritve pod vprašajem.

Znaki premirja so pozitivno vplivali na borzne posrednike, ki so zadnje dni živčni tudi zaradi vse bolj zaostrenih razmer v finančnem središču Hongkong zaradi več mesecev trajajočih protestov za več demokracije in pa zaradi političnega razvoja dogodkov v Argentini, ki napovedujejo premik k populizmu v tej veliki južnoameriški državi.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je zvišal za 0,92 odstotka.

V Frankfurtu je indeks DAX pridobil 0,60 odstotka, v Parizu je šel indeks CAC 40 navzgor za 0,99 odstotka, londonski indeks FTSE 100 pa je poskočil za 0,34 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX zvišal za 0,63 odstotka in v Zürichu indeks SMI za 0,72 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB poskočil za 1,36 odstotka.

Še bolj rastejo tečaji v New Yorku. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 1,74 odstotka višji ravni kot ob koncu ponedeljkovega trgovanja. Širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 1,63 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq pa še bolj izrazitih 2,07 odstotka.

Novica o popuščanju kitajsko-ameriških napetosti dviguje tudi cene nafte. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena septembra, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 57,30 dolarja, kar je 2,37 dolarja več kot ob koncu ponedeljkovega trgovanja. V Londonu so se oktobrske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za 2,77 dolarja na 61,34 dolarja.

Tečaj evra se medtem znižuje. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1175 dolarja, kar je 0,37 centa manj kot ob koncu ponedeljkovega trgovanja. ECB je medtem referenčni tečaj evra opoldne določila še pri 1,1222 dolarja oz. 0,28 centa više kot v ponedeljek.