c S
Znana bo najnovejša diagnoza evropskega gospodarstva 14.08.2019 07:37 Luxembourg/Wiesbaden, 14. avgusta (STA) - Evropski statistični urad Eurostat bo danes objavil drugo oceno gibanja BDP v območju evra v drugem letošnjem četrtletju. Že prva ocena je pokazala na umiritev gospodarske dinamike glede na prvo trimesečje. Oči vlagateljev bodo medtem uprte predvsem v današnjo objavo prve ocene četrtletnih gospodarskih gibanj v Nemčiji. Omenja se možnost upada BDP.

Konec julija objavljena prva ocena je pokazala, da je bila gospodarska rast v drugem četrtletju v območju evra in EU v primerjavi s prvimi tremi meseci leta 0,2-odstotna. V primerjavi z enakim četrtletjem lani je bila rast v evrskem območju 1,1-odstotna, v EU pa 1,3-odstotna.

Gospodarska dinamika se je tako glede na prve tri mesece nekoliko umirila. V prvem četrtletju je bila namreč tudi kot posledica mile zime in okrepljene gradbene dejavnosti v območju evra 0,4-odstotna, v celotni EU pa 0,5-odstotna, v medletni primerjavi pa 1,2- oz. 1,5-odstotna.

Vse napovedi govorijo, da bodo okrepljena negotovost v svetovnem gospodarstvu, ki je posledica trgovinskih napetosti med ZDA in Kitajsko in nepredvidljive protekcionistične politike ameriškega predsednika Donalda Trumpa, skupaj z nekaterimi drugimi učinki, kot je nevarnost izstopa Združenega kraljestva iz EU brez dogovora, rast letos občutno zadušili. Če je bila lani na ravni dveh odstotkov, naj bi se letos gibala bližje enemu odstotku.

Še posebej pa bodo trgi in analitiki danes pozorni na prvo oceno četrtletnih gospodarskih gibanj v gospodarski velesili Nemčiji, ki je kot eden največjih svetovnih izvoznikov na trenutne razmere v svetu zelo občutljiva.

Podatki za Nemčijo julija še niso bili javno znani. Nekatere ocene govorijo, da bi lahko pokazali na četrtletni upad gospodarske dejavnosti, potem ko se je nemško gospodarstvo v prvem trimesečju za las izognilo recesiji.

Današnji podatki bodo pomembni tudi za Slovenijo. Podatki o gibanju slovenskega BDP bodo sicer znani šele konec meseca in za zdaj večjih negativnih učinkov po napovedih analitikov ni pričakovati.