c S
Bruselj uvedel protidampinško preiskavo uvoza jekla 13.08.2019 15:55 Bruselj, 13. avgusta (STA) - Evropska komisija je v ponedeljek začela protidampinško preiskavo v zvezi z uvozom vroče valjanih plošč in kolobarjev iz nerjavnega jekla s poreklom iz Kitajske, Indonezije in Tajvana. Med postopkom bo zbirala dokaze o domnevnem dampingu in škodi za evropske proizvajalce, nato pa lahko sprejme odločitev o začasnih ukrepih.

Kot so sporočili iz komisije, so preiskavo uvedli na zahtevo evropskega združenja jeklarjev Eurofer. To je opozorilo, da se jeklo iz Kitajske, Indonezije in Tajvana pogosto prodaja po dampinških cenah, kar škoduje evropskim proizvajalcem.

Kitajska jeklarska industrija se je tako kot večina ostalih gospodarskih panog v državi znašla v težavah, potem ko je ameriški predsednik Donald Trump zvišal carine na uvoz izdelkov iz te države. Slednja poskuša zdaj okrepiti prodajo na drugih trgih, tudi evropskih.

Evropska komisija je do sedaj uvedla trgovinske zaščitne ukrepe za skupno 52 proizvodov iz jekla, preiskuje pa še sedem dodatnih primerov.