c S
Zaupanje nemških vlagateljev na skoraj osemletnem dnu 13.08.2019 11:38 Berlin, 13. avgusta (STA) - Zaupanje vlagateljev v nemško gospodarstvo je v avgustu doseglo najnižjo točko v skoraj osmih letih. Kazalnik zaupanja, ki ga izračunava nemški Center za evropske raziskave (ZEW), je na mesečni ravni zgrmel za 19,6 točke na -44,1 točke, kar je globoko pod dolgoletnim povprečjem 21,6 točke, hkrati pa predstavlja najnižjo raven po decembru 2011.

Občutno nazadovanje kazalca je v prvi vrsti posledica zaostrovanja trgovinskih in valutnih napetosti med ZDA in Kitajsko, pa tudi grožnje, da bo do brexita prišlo brez dogovora, pravijo v ZEW. Gre za dodaten pritisk na že tako šibko gospodarsko rast, menijo. "Dogajanje bo najverjetneje dodatno obremenilo nemški izvoz in industrijsko proizvodnjo," je poudaril direktor ZEW Achim Wambach.

V tem mesecu se je močno poslabšala tudi ocena trenutnega gospodarskega položaja v Nemčiji. Kazalec, ki jo odraža, se je glede na julij znižal za 12,4 točke na -13,5 točke.

Nič bolj optimističen ni pogled na gospodarski položaj območja evra. Avgusta se je namreč poslabšala tudi vrednost kazalcev, ki odražata gospodarska pričakovanja in trenutno gospodarsko situacijo v evropski denarni uniji. Prvi je šel v mesečni primerjavi navzdol za 23,3 točke na -43,6 točke, drugi pa za 3,9 na -14,5 točke.

ZEW v raziskavi okoli 200 analitikov in institucionalnih vlagateljev sprašuje o njihovi trenutni oceni gospodarske situacije in njihovih pričakovanjih za prihodnje mesece.