c S
Na evropskih borzah nadaljevanje trenda padcev 13.08.2019 10:30 Frankfurt/Pariz, 13. avgusta (STA) - Na evropskih borzah se nadaljuje trend padcev tečajev delnic. Vlagatelji se ne morejo otresti zaskrbljenosti zaradi trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko, ki jo je z napovedjo uvedbe carin na preostalih 300 milijard dolarjev kitajskega uvoza zaostril ameriški predsednik Donald Trump. Znižuje se tudi tečaj evra.

ZDA bodo 1. septembra uvedle dodatne 10-odstotne carine na preostalih 300 milijard dolarjev kitajskega uvoza, je pred dvema tednoma napovedal Trump. Kitajska je odgovorila z devalvacijo valute, s čimer je pocenila izdelke svojih izvoznikov, hkrati pa znova razburila ameriškega predsednika, ki jo je obtožil manipulacij z valuto.

V zadnjih dneh se je tečaj juana stabiliziral, Trump pa je sporočil, da se trgovinski pogovori s Pekingom nadaljujejo. Trgov kljub temu ni pomiril, saj je zaradi trgovinskega spora med velesilama že prišlo do upočasnjevanja rasti največjih svetovnih gospodarstev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Analitiki Goldman Sachsa so v tej luči opozorili, da se bodo tveganja za recesijo, če se bo trgovinska vojna nadaljevala, povečala.

Indeks najpomembnejših podjetij Eurostoxx 50 je bil nekaj po 10. uri na ravni 3317 točk, kar je 0,28 odstotka manj kot ob koncu ponedeljkovega trgovanja.

Indeks DAX na borzi v Frankfurtu je doslej zdrsnil za 0,28 odstotka, pariški CAC 40 in londonski FTSE 100 pa sta izgubila 0,25 oz. 0,18 odstotka. Züriški SMI trenutno izgublja 0,39 odstotka, milanski FTSE MIB 0,56 odstotka, dunajski ATX pa 0,82 odstotka.

Tečaj evra je 0,04 odstotka pod izhodiščem. Trenutno je tako treba na borzi v Frankfurtu za evro odšteti 1,1194 dolarja.

V rdečem so sklenile tudi azijske borze. Tokijski indeks Nikkei je nazadoval za 1,11 odstotka, šanghajski osrednji indeks pa za 0,63 odstotka. Hongkonški indeks Hang Seng je šel navzdol za 1,95 odstotka, seulski Kospi pa za 0,85 odstotka. Avstralski All Ordinaries je medtem izgubil 0,33 odstotka.