c S
Celjske mesnine v širitev proizvodnje v pršutarni Lokev 13.08.2019 09:45 Celje, 13. avgusta (STA) - Celjske mesnine bodo predvidoma konec leta začele s širitvijo proizvodnih kapacitet v pršutarni Lokev. Vsa dovoljenja so že pridobili, širitev pa jim bo omogočila proizvodnjo čez 200.000 pršutov na letni ravni. Naložba je ocenjena na pet milijonov evrov, je danes za STA povedal direktor Celjskih mesnin Izidor Krivec.

Po Krivčevih besedah bodo poskusili za to naložbo, ki bo končana prihodnje leto, pridobiti nekaj nepovratnih sredstev. Dejal je, da bodo z naložbo v pršutarno Lokev, ki velja za najstarejšo pršutarno na slovenskem Krasu, odpravili ozko grlo v proizvodnji kraških pršutov, to je soljenje.

Za prihodnje leto je Krivec napovedal tudi ureditev dveh novih oddelkov, in sicer za narezovanje klobas in za zorjenje govejega mesa. Prav tako se bodo lotili tudi širitve hladilnice za sveže svinjsko meso, postavili bodo tudi novo linijo za mikrokonfekcijo.

Za nakup pršutarne Lokev, ki je bila v 60. letih prejšnjega stoletja prva velika pršutarna v nekdanji Jugoslaviji, so Celjske mesnine leta 2014 odštele 434.000 evrov, trenutna zmogljivosti zorenja pršutov pa je 150.000 pršutov letno. Nekdanji lastnik pršutarne, podjetje Mip v stečaju, jo je leta 2006 za sedem milijonov evrov popolnoma obnovil.

Celjske mesnine so sicer lani ustvarile 85 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je skoraj tri milijone evrov več kot leto prej, čisti dobiček pa je porasel z 1,6 milijona na 2,8 milijona evrov.