c S
Evropske borze navzdol; dražja nafta, šibkejši evro 13.08.2019 07:19 London/Frankfurt/Pariz, 12. avgusta (STA) - Po uvodni rasti so se tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi danes večinoma znižali, kar je po pojasnilih analitikov med drugim posledica vala protestov v Hongkongu, ki ceni tudi delnice na drugi strani Atlantika. Nafta se je podražila, tečaj evra pa se je znižal.

Vlagatelje še vedno vznemirjajo enake teme kot konec prejšnjega tedna. Seznam pa je po navedbah analitikov dolg: zaskrbljenost pred recesijo, trgovinski spor med Kitajsko in ZDA ter morebitna nova kriza v Italiji. Opozarjajo tudi na zaostrovanje napetosti v Hongkongu, kjer so morali danes odpovedati kar nekaj letov. Tamkajšnje letališče velja za najpomembnejše prometno stičišče v jugovzhodni Aziji in je eno najbolj priljubljenih na svetu.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je znižal za 0,22 odstotka in trgovanje končal pri vrednosti 3326,55 točke.

V Frankfurtu je indeks DAX izgubil 0,12 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 0,33 odstotka. Znižal se je tudi indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč za 0,37 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX znižal za 0,48 odstotka in v Milanu indeks FTSE MIB za 0,30 odstotka. Se je pa v Zürichu indeks SMI zvišal za 0,10 odstotka.

Tudi v New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev zaradi zaostrovanja razmer v Hongkongu znižujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,90 odstotka nižji ravni kot v petek. Širši indeks S&P 500 je doslej izgubil 0,71 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa 0,54 odstotka.

Tečaj evra je do popoldneva uspel nadomestiti izgube, ki jih je utrpel v jutranjem delu trgovanja, ko se je pocenil tudi za pol centa. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1220 dolarja, kar je podobno kot v azijskem trgovanju. Evropska centralna banka je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1194 dolarja oz. 0,04 centa nižje kot v petek.

Bojazni, da bi Velika Britanija iz EU izstopila brez dogovora, znižujejo tečaj funta. Ta se je v razmerju do evra ponoči spustil na najnižjo raven v zadnjih desetih letih. V razmerju do ameriškega dolarja se je britanska valuta spustila najnižje od začetka leta 2017.

Nafta se je danes podražila. Za 159-litrski sod teksaške nafte je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 54,89 dolarja, kar je 39 centov več kot v petek. V Londonu so se terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za 12 centov na 58,65 dolarja.