c S
Rast avstrijskega BDP v drugem četrtletju oslabela 10.08.2019 19:01 Dunaj, 10. avgusta (STA) - Bruto domači proizvod (BDP) Avstrije se je v drugem letošnjem četrtletju okrepil za 0,3 odstotka, je ocenil avstrijski inštitut za gospodarske raziskave Wifo. To bi bila za 0,1 odstotne točke manjša rast kot v prvem trimesečju in za 0,2 odstotne točke šibkejša od zadnjega četrtletja lani, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Rast avstrijskega gospodarstva je po prvi oceni inštituta predvsem zasluga domačega gospodarstva. Še posebej so globoko v žep segli potrošniki, k čemur je pripomoglo nadaljevanje ugodnih razmer na trgu dela.

Industrija je medtem izgubila zagon, čeprav se po sektorjih stanje razlikuje. Prevladuje pesimizem, še naprej pa so dobro razpoloženi subjekti v gradbeništvu in storitvah.

Inflacija je bila junija v Avstriji po harmoniziranem indeksu potrošniških cen 1,6-odstotna, s tem je bila 0,1 odstotne točke pod ravnijo meseca prej. Inflacija v Avstriji je bila tako 0,3 odstotne točke nad tisto v območju evra in na ravni celotne EU.