c S
Nemčija bi si morala zastaviti ambicioznejše podnebne cilje 12.08.2019 07:19 Berlin, 11. avgusta (STA) - Nemčija bi si morala zastaviti ambicioznejše cilje, če želi izpuste toplogrednih plinov do leta 2030 v primerjavi z letom 1990 znižati za vsaj 55 odstotkov, je nemško vlado pozvala skupina okoljskih strokovnjakov, združenih v Climate Transparency. Dobra priložnost za predstavitev dodatnih ukrepov bo na septembrskem vrhu ZN v New Yorku, menijo.

"Kanclerka v New York ne bi smela praznih rok, temveč s konkretnimi napovedmi," so Angelo Merkel po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pozvali v združenju. Opozarjajo predvsem na učinkovitejšo zakonodajo, da bi lažje ujeli kršitelje, ter znižanje ogljičnega odtisa prometnega in gradbenega sektorja.

"Kako nujno je ukrepanje, med drugim dokazujejo nenehna opozorila znanstvenikov, številni protesti po svetu in tožbe, povezane s podnebnimi spremembami," je dejal direktor politik pri organizaciji Germanwatch, ki je del omrežja Climate Transparency, Christoph Bals.

K okrepitvi prizadevanj je vse države nedavno pozval tudi generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres. Kot je dejal, so vozovnica za septembrski posebni vrh v New Yorku "drzna dejanja in precej večje ambicije".