c S
Evropske borze navzdol; dražja nafta, krepkejši evro 09.08.2019 18:22 London/Frankfurt/Pariz, 09. avgusta (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se tudi danes večinoma znižali. Vzroki za negativna gibanja so prišli z več različnih strani, analitiki med drugim navajajo politične razmere v Italiji. Nafta se je podražila, tečaj evra pa se je nekoliko zvišal.

Italijanski notranji minister in predsednik desne stranke Liga Matteo Salvini je zaradi spora znotraj koalicije napovedal glasovanje o nezaupnici predsedniku vlade Giuseppeju Conteju v senatu. Če bi parlament premierju odrekel zaupanje, bi to pomenilo konec koalicije, ki jo sestavljata Liga in populistično Gibanje pet zvezd. Na borzah se je začelo ugibati o verjetnosti predčasnih volitev v državi, italijanske državne obveznice so se pocenile že v četrtek.

Tudi iz Azije so prišli negativni signali. Tečaj kitajskega juana se je s 7,0136 dolarja vnovič povzpel nad psihološko pomembno mejo sedmih dolarjev, čeprav ne toliko višje, kot so se bali analitiki. Poleg tega so se cene industrijskega blaga pri proizvajalcih na Kitajskem znižale bolj, kot so pričakovali, kar že nakazuje na upadanje povpraševanja. Višja od pričakovane pa je bila v državi rast cen prehrambenih izdelkov.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je znižal za 1,23 odstotka in trgovanje končal pri 3333,74 točke.

V Frankfurtu je indeks DAX izgubil 1,28 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 1,11 odstotka. Znižal se je tudi indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč za 0,44 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX znižal za 0,22 odstotka in v Zürichu je indeks SMI padel tik pod gladino. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 2,48-odstoten padec.

V New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes znižujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,90 odstotka nižji ravni kot v četrtek. Širši indeks S&P 500 je doslej izgubil 1,09 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa 1,43 odstotka.

Tečaj evra se je danes gibal okoli meje 1,12 dolarja. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1202 dolarja, kar je nekaj višje kot zjutraj. Evropska centralna banka je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1198 dolarja oz. 0,05 centa višje kot v četrtek.

Nove politične negotovosti niso imele bistvenega vpliva na tečaj evra. Zaradi vladne krize v Italiji se je evro v četrtek zvečer le za kratek čas znižal do 1,1177 dolarja.

Občutno pa se je danes pocenil britanski funt. Med trgovanjem je njegov tečaj zdrsnil vse do 1,2056 dolarja, ker ni bil že od začetka leta 2017. Britansko gospodarstvo se je v letošnjem drugem četrtletju spet skrčilo prvič po letu 2012, in sicer za 0,2 odstotka v primerjavi s četrtletjem prej. Pred objavo te novice je bilo treba za funt odšteti precej več - 1,2140 dolarja.

Cene nafte so se drugi dan zapored občutno zvišale, na tedenski ravni pa so še ustvarile izgubo. V pričakovanju dodatnega zmanjšanja proizvodnje v največjih izvoznicah nafte si kupci polnijo skladišča, pravijo analitiki. Za 159-litrski sod teksaške nafte je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 54,65 dolarja, kar je 2,11 dolarja več kot v četrtek. V Londonu so se terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za 1,29 dolarja na 58,67 dolarja.