c S
Mersteel odslej v lasti celjskega Inposa 09.08.2019 14:57 Naklo, 09. avgusta (STA) - Nakelska družba Mersteel SSC je odslej v lasti družbe SPV Mersteel, katere 100-odstotni lastnik je celjski Inpos, je razvidno iz objave na Ajpesu. Celjski trgovec s tehničnim blagom je na marčevski dražbi za Mersteel ponudil pet milijonov evrov, kolikor je znašala izklicna cena.

Kranjsko okrožno sodišče je spremembo v register vpisalo danes, proti temu sklepu pa je v osmih dneh od vročitve dovoljena pritožba.

Stečajna upraviteljica Mersteela Alja Markovič Čas je po ponovljenem postopku zbiranja ponudb za nakup podjetja interesente marca povabila na dražbo, ki pa se je je udeležil le en dražitelj, Inpos.

Predsednik uprave Inposa Ivan Pfajfar je za STA takrat povedal, da so se za predložitev ponudbe odločili, ker menijo, da jim glede na trgovsko dejavnost, s katero se ukvarjajo sami, Mersteel ustreza. Leta 2017 je Inpos kupil tudi nekdanje obrate AHA Mure.

Konec leta 2014 ustanovljeni Mersteel SSC je nastal iz nekdanje metalurške divizije Merkurja ter velja za vodilnega ponudnika metalurških izdelkov in storitev v Sloveniji, ne vključuje pa nepremičnin, na katerih ima hipoteke vknjižena Gorenjska banka.

Nakeljska družba, ki zaposluje okoli 120 ljudi, je lani ustvarila 63,7 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je za približno petino več kot leto pred tem. Čisti dobiček je dosegel okoli 370.000 evrov.

Prodaja Mersteela se je vlekla dlje časa, saj se je stečajna upraviteljica po precejšnjem zanimanju za podjetje in po pridobitvi ponudbe v vrednosti petih milijonov evrov, ki je bila za milijon evrov višja od ponudbe prejšnjega potencialnega kupca, lani jeseni odločila za ponovitev prodajnega postopka.