c S
Občina Zagorje kot prva pri nas uvaja storitve pametnega mesta 09.08.2019 14:55 Zagorje ob Savi, 09. avgusta (STA) - Občina Zagorje ob Savi kot prva v Sloveniji uvaja rešitve za pametna mesta. Pred zdravstvenim domom v Zagorju so namreč postavili osrednjo komunikacijsko postajo, ki poleg spremljanja dejavnikov za boljše upravljanje javnih storitev nudi tudi različne uporabne informacije občanom ter služi kot polnilnica za električna vozila.

Osrednja komunikacijska postaja v obliki pametne ulične svetilke poleg javne razsvetljave omogoča tudi spremljanje in analizo različnih dejavnikov za boljše načrtovanje in upravljanje virov, kot so javna razsvetljava, parkirna mesta, komunalne storitve in podobno. Gre za rešitev Telekoma Slovenije za pametna mesta, ki temelji na uporabi tehnologije interneta stvari.

Pogodbo za vzpostavitev osrednje komunikacijske postaje sta danes v Zagorju ob Savi podpisala župan Občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan in Primož Kučič iz Telekoma Slovenije.

Kot so pojasnili na zagorski občini in v Telekomu Slovenije, tehnološki napredek vpliva tudi na razvoj mest, ki z uvajanjem novosti in možnosti, ki jih tehnologija omogoča, postajajo vedno bolj pametna in povezana. Pametno mesto je urbani center, ki tehnologijo izkorišča za zagotavljanje še boljše kakovosti življenja prebivalcev, načrtno upravljanje virov ter izboljšuje trajnostno delovanje.

Telekom Slovenije je skupaj s tehnološkimi, razvojnimi in infrastrukturnimi partnerji za pametna mesta razvil osrednjo komunikacijsko postajo v obliki pametne ulične svetilke, ki omogoča številne napredne storitve. Med njimi so denimo spremljanje zasedenosti parkirišč na določeni lokaciji in anonimno štetje prometa, prilagajanje razsvetljave razmeram v realnem času ter spremljanje ključnih parametrov kakovosti ozračja.

Osrednja komunikacijska postaja, ki je občanom na voljo od danes, hkrati nudi možnost polnjenja električnih vozil ter omogoča vključevanje dodatnih modulov za zbiranje želenih podatkov glede na potrebe posamezne lokacije. Ob tem lahko prebivalci pridobijo tudi želeno informacijo (npr. preverijo vremensko napoved) oz. odgovorijo na kratek vprašalnik o zadovoljstvu z razvojem v občini, prijavijo poškodovano klop ali kip ter podajo svoj predlog za spremembo ali izboljšavo.

Celotna rešitev je povezana v enotno platformo za upravljanje in spremljanje dejavnikov za zagotavljanje boljše kakovosti bivanja, ki temelji na tehnologiji NB-IoT. Navedena tehnologija omogoča učinkovito množično komunikacijo naprav, povezanih v internet stvari, ter predstavlja nadaljnji mejnik v smeri razvoja pete generacije mobilnih omrežij. Telekom Slovenije je edini slovenski operater, ki je svoje mobilno omrežje v celoti nadgradil s tehnologijo NB-IoT.