c S
Nemški izvoz junija manjši za osem odstotkov 09.08.2019 11:07 Berlin, 09. avgusta (STA) - Nemško gospodarstvo beleži padec obsega zunanje trgovine. Izvoz se je junija na letni ravni skrčil za osem odstotkov, uvoz pa za 4,4 odstotka, navaja nemški statistični urad Destatis. Objava je zadnja v vrsti podobnih, ki kažejo na ohlajanje največjega evropskega gospodarstva, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nemčija je junija izvozila za 106,1 milijarde evrov blaga in uvozila za 89,3 milijarde evrov dobrin. Glede na maj se je izvoz znižal za 0,1 odstotka, uvoz pa za 0,5 odstotka.

Podatki so v skladu s pričakovanji analitikov, z njimi pa se še krepi zavedanje, da nemško gospodarstvo čakajo težji časi. Ta teden so podatki o industrijski proizvodnji pokazali, da se je ta junija glede na maj skrčila za 1,5 odstotka.

"Današnji podatki o trgovini kažejo na žalostno drugo četrtletje," je za francosko tiskovno agencijo AFP ocenil ekonomist banke ING Carsten Brzeski. "Manjše krčenje (BDP) je pravkar postalo še bolj verjetno," je dodal.

Obseg politično občutljivega nemškega zunanjetrgovinskega presežka se je medtem v juniju skrčil na 18,1 milijarde evrov, potem ko je bil maja pri 18,7 milijarde.