c S
Vrednost industrijske proizvodnje v polletju navzgor 09.08.2019 11:06 Ljubljana, 09. avgusta (STA) - Vrednost industrijske proizvodnje v Sloveniji je bila v prvem polletju za 3,7 odstotka višja kot v enakem obdobju lani, kar predstavlja najnižjo polletno rast z zadnjih šestih letih, so sporočili iz statističnega urada. Junija se je na mesečni ravni znižala, na letni ravni pa je bila rast, ki je bila sicer najnižja letos.

V prvi polovici leta se je vrednost industrijske proizvodnje najbolj zvišala v predelovalnih dejavnostih (za 3,9 odstotka), nato v rudarstvu (za 2,1 odstotka) in v dejavnosti oskrbe z električno energijo, plinom in paro (za 1,1 odstotka).

Polletna rast industrijske proizvodnje je bila po ugotovitvah statistikov najnižja polletna rast po prvem polletju 2013, ko se je ustavila pri 0,9 odstotka.

Prihodek od prodaje je bil v prvi polovici leta za 2,3 odstotka višji kot v enakem obdobju lani. V predelovalnih dejavnostih je bil višji za 2,9 odstotka, v rudarstvu pa nižji za en odstotek.

Junija je bila vrednost industrijske proizvodnje za 1,6 odstotka nižja kot maja, kar po podatkih statistikov predstavlja drugi zaporedni padec na mesečni ravni. Na letni ravni pa Slovenija še naprej beleži rast, a je bila ta rast junija najnižja letos (za 1,1 odstotka).

Prihodek od prodaje v industriji se je junija na mesečni ravni znižal za tri odstotke, na letni ravni pa za 1,2 odstotka. Padec prihodka gre po navedbah statističnega urada pripisati predvsem znižani prodaji v predelovalnih dejavnostih na tujih trgih, kjer se je na mesečni ravni prihodek znižal za 5,4 odstotka, na letni pa za dva odstotka.

Statistični urad je ob tem objavil tudi vrednost zalog. Ta se je junija na mesečni ravni nekoliko znižala (za 0,2 odstotka), upočasnjuje pa se tudi rast vrednosti zalog na letni ravni. Junija se je vrednost zalog v primerjavi z enakim lanskim mesecem zvišala za 3,2 odstotka, kar je najnižja rast zalog na letni ravni po juliju 2015. V prvi polovici leta pa se je vrednost zalog zvišala za 4,7 odstotka glede na enako obdobje lani.