c S
Uber s poslovanjem razočaral analitike 09.08.2019 09:13 New York, 09. avgusta (STA) - Podjetje za prevoze Uber je v drugem četrtletju leta poglobilo izgubo na 5,24 milijarde dolarjev in povečalo prihodke, za 14,4 odstotka na 3,17 milijarde dolarjev. Rast prihodkov je bila manjša od pričakovanj analitikov, na Wall Streetu so namreč pričakovali 3,36 milijarde dolarjev prihodkov.

Čista izguba je z 878 milijonov dolarjev oz. 2,01 dolarja na delnico, kolikor je bila v drugem četrtletju lani, v letošnjem drugem trimesečju narasla na 5,24 milijarde dolarjev oz. 4,72 dolarja na delnico. To je bilo pričakovano, saj je imel Uber 3,9 milijarde dolarjev stroška z uvodno javno prodajo svojih delnic.

Glavni izvršni direktor Uberja Dara Khosrowshahi je dejal, da je tekmovalno ozračje med konkukrenco v prevozni dejavnosti postalo bolj racionalno, vsaj v večjih ameriških mestih je dela dovolj za vse ponudnike. Podobno mnenje je že v sredo izrazil tudi konkurenčni Lyft.

Stroški Uberja so v minulem četrtletju na letni ravni narasli za 147 odstotkov na 8,65 milijarde dolarjev. Večinoma zaradi vlaganj v razvoj in raziskave.

Za zdaj še ni znano, kdaj ali sploh bo Uber uspel poslovati z dobičkom, saj se po vzoru velikanov, kot je Amazon, širi na druga področja, kot je npr. dostava hrane.

Uber je imel v drugem četrtletju po svetu 99 milijonov aktivnih mesečnih uporabnikov, kar je šest milijonov več kot v drugem četrtletju lani. Leta 2018 jih je bilo 76 milijonov.

Delnice Uberja so se po objavi rezultatov v podaljšanem borznem trgovanju pocenile za 6,21 odstotka na 40,30 dolarja.