c S
Sava Re v nakup Diagnostičnega centra Bled 09.08.2019 07:14 Ljubljana/Bled, 08. avgusta (STA) - Sava Re je danes s ciprsko družbo Cinxro Holdings podpisala pogodbo za nakup 80-odstotnega lastniškega deleža družbe Diagnostični center Bled, največjega zasebnega diagnostičnega centra v državi. Ob tem je z Zavarovalnico Triglav sklenila sporazum, po katerem bosta največji zavarovalni ustanovi v državi skupaj prevzeli nadzor nad podjetjem.

Sava Re bo z nakupom 80-odstotnega lastniškega deleža pridobila 100 odstotkov glasovalnih pravic v eni najpomembnejših slovenskih zasebnih zdravstvenih ustanov, so sporočili iz matične družbe zavarovalniške skupine. Diagnostični center Bled je podjetju Cinxro Holdings s sedežem na Cipru v začetku leta 2015 sicer prodala družina Gorenšek.

Časnik Dnevnik je takrat razkril, da za cirpsko družbo stojita zdravstvena družba Euromedic, ki velja za največjega igralca na madžarskem trgu diagnostičnih storitev, ob tem pa je prisotna še v več kot 10 evropskih državah, ter investicijska družba ARX Equity Partners, ki je v preteklosti že kupila več slovenskih družb.

Sočasno z nakupom 80-odstotnega deleža pa je Sava Re z Zavarovalnico Triglav podpisala tudi sporazum o načinu sodelovanja pri pridobivanju udeležbe v Diagnostičnem centru Bled. S sporazumom sta se največji zavarovalniški družb v državi dogovorili o ključnih korakih, katerih končni cilj je pridobitev skupnega nadzora nad blejsko zdravstveno ustanovo, in to prek družbe ZTSR, ki je v skupni lasti obeh.

V Zavarovalnici Triglav so ob tem poudarili, da jim sporazum daje možnost pridobitve 40-odstotnega deleža v kapitalu Diagnostičnega centra Bled, kar predstavlja 50 odstotkov glasovalnih pravic.

Prevzem zasebne zdravstvene ustanove z več kot 25-letno tradicijo za skupino Sava Re predstavlja pomemben korak k uresničevanju strategije na področju širitve na trg zasebnih zdravstvenih storitev v Sloveniji, za Zavarovalnico Triglav pa predstavlja del rednih aktivnosti izvajanja politike upravljanja portfelja finančnih naložb skupine Triglav.

Zaključek transakcije je sicer pogojen z izpolnitvijo določenih odložnih pogojev, so poudarili v obeh zavarovalniških podjetjih.