c S
Thyssenkrupp po devetih mesecih znižal celoletno napoved 08.08.2019 13:23 Essen, 08. avgusta (STA) - Nemški industrijski koncern Thyssenkrupp je v prvih devetih mesecih poslovnega leta zabeležil 170 milijonov evrov izgube, potem ko je imel v enakem obdobju leto prej 229 milijonov evrov čistega dobička, EBIT je upadel za 64 odstotkov na 396 milijonov evrov. Koncern je znižal napoved za celotno leto.

Thyssenkrupp je v prvih devetih mesecih poslovnega leta, od začetka oktobra lani do konca junija letos, na ravni skupine ustvaril 30,8 milijarde evrov čistih prihodkov, kar je odstotek več kot v enakem obdobju leto prej. Obseg naročil je porasel za dva odstotka, vredna so bila 30,2 milijarde evrov.

Samo v tretjem četrtletju poslovnega leta so prihodki upadli za tri odstotke na 10,6 milijarde evrov in dobiček iz poslovanja (EBIT) za 25 odstotkov na 243 milijonov evrov. Skupina je imela 77 milijonov evrov izgube, potem ko je ta v enakem obdobju lani znašala 114 milijonov evrov.

Koncern je med drugim zaradi slabših gospodarskih pogojev, nižjega povpraševanja po avtomobilih, posebej na Kitajskem, in motenj na trgu surovin znižal napoved poslovanja za celotno poslovno leto. Po novem napoveduje okoli 800 milijonov evrov EBIT, potem ko je prej pričakoval med 1,1 milijarde in 1,2 milijarde evrov EBIT. Enako kot v prejšnji napovedi na celoletni ravni pričakuje izgubo.

Prvi mož koncerna Guido Kerkhoff je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa danes ob predstavitvi rezultatov v Essnu dejal, da je glavna prioriteta povečati učinkovitost poslovanja.

V okviru prestrukturiranja prodajajo enote, ki izdelujejo amortizerje za avtomobile, proizvodne linije za avtomobilske proizvajalce in debele jeklene plošče, ki jih uporabljajo v gradbeništvu, ladjedelništvu in gradnji cevovodov. Še vedno je v načrtu, da bi prihodnje letos na borzo uvrstili del dobičkonosne enote za proizvodnjo dvigal.

Koncern, ki zaposluje okoli 160.000 ljudi, je maja napovedal, da bo ukinil okoli 6000 delovnih mest, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.