c S
Vlada v načrt razvojnih programov do leta 2022 uvrstila požarno sanacijo jeseniške bolnišnice 08.08.2019 07:49 Ljubljana, 07. avgusta (STA) - Vlada je na današnji dopisni seji v načrt razvojnih programov za obdobje 2019-2022 uvrstila požarno sanacijo jeseniške bolnišnice v višini 2,6 milijona evrov. Prav tako je povečala sredstva za prenovo lekarn v bolnišnicah Valdoltra, Brežice, Celje in Trbovlje, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Za požarno sanacijo Splošne bolnišnice Jesenice bo ministrstvo za zdravje zagotovilo 2,59 milijona evrov od 2,66 milijona, kolikor znaša ocenjena vrednost naložbe. V požarni sanaciji bodo izvedli gradbena, obrtniška in inštalacijska dela na obeh bolnišničnih stavbah. Izvedba projekta je nujna in ga bodo izvajali skupaj z energetsko sanacijo, ki je po navedbah ministrstva že potrjena in za katero so zagotovljena evropska kohezijska sredstva v višini 1,97 milijona evrov.

Pri projektih prenov bolnišničnih lekarn je bilo treba povečati sredstva zaradi prvotno prenizke ocene vrednosti investicij, ki še niso zaznale občutnega povišanja cen na gradbeno obrtniškem trgu in trgu opreme, zaradi česar investicij ni mogoče izvesti, pojasnjujejo na ministrstvu. Kot so dodali, so bili neuspešni pri izvedbi nekaterih postopkov javnih naročil, saj so ponudbene cene presegale zagotovljene za več kot 20 odstotkov.

Nova ocenjena vrednost naložbe lekarne v Ortopedski bolnišnici Valdoltra znaša okoli 922.000 evrov in je za dobrih 287.656 evrov višja od ocenjene vrednosti iz investicijskega programa. Ministrstvo bo za projekt, zaključek katerega načrtujejo marca prihodnje leto, zagotovilo sredstva v višini 874.476 evrov.

Tudi vrednost naložbe prenove lekarne v brežiški bolnišnici je višja od prvotno ocenjene, in sicer za 211.670 evrov ter znaša 799.710 evrov. Ministrstvo za zdravje bo zagotovilo 768.600 evrov.

Nova ocenjena vrednost naložbe lekarne v celjski bolnišnici je 859.978 evrov in je za 258.518 evrov višja od ocenjene vrednosti iz investicijskega programa. Vire financiranja naložbe bo v celoti zagotovilo ministrstvo.

Pri prenovi lekarne v trboveljski bolnišnici je nova ocenjena vrednost naložbe 750.750 evrov in je za 166.096 evrov višja od ocenjene vrednosti iz investicijskega programa. Ministrstvo za zdravje bo zagotovilo 715.864 evrov.

Vlada je danes sicer v veljavni načrt razvojnih programov za obdobje 2019-2022 državnega proračuna uvrstila 13 novih projektov občin. Te so tako upravičene do skoraj dveh milijonov evrov dodatnih nepovratnih sredstev in do pol drugega milijona evrov povratnih sredstev.

Projekti obsegajo predvsem ureditev cest, pločnikov, kanalizacije, vodovoda, večnamenskih občinskih prostorov in dozidavo dveh vrtcev. Za financiranje omenjenih projektov bo namenjenih dobrih 1,96 milijona evrov, zagotovljenih pa bo tudi 1,55 milijona evrov posojil.

Za vse navedene projekte je bila izdelana investicijska dokumentacija, ki so jo potrdili pristojni organi občine, so še navedli na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.