c S
Informacijski pooblaščenec zoper Lekarno Ljubljana uvedel inšpekcijski postopek 08.08.2019 07:48 Ljubljana, 07. avgusta (STA) - Informacijski pooblaščenec je po uradni dolžnosti zoper Lekarno Ljubljana uvedel postopek inšpekcijskega nadzora nad izvajanjem določb zakona o varstvu osebnih podatkov in splošne uredbe o varstvu podatkov. Preverjal bo ustreznost tehničnih in organizacijskih postopkov ter ukrepov za zagotavljanje varovanja osebnih podatkov.

Lekarna Ljubljana je bila v ponedeljek namreč tarča napada izsiljevalskega virusa, ki je začasno onemogočil delovanje informacijskega sistema. V torek so bile vse enote zaprte, zvečer pa so odprli enoto pri polikliniki, v kateri je bilo mogoče prevzeti zdravila le s fizičnim receptom.

Danes so sicer odprli vse enote, a izdajajo le zdravila na papirnati recept, nakup zdravila pa ni mogoč. Bolniki so za izdajo zdravil morali s seboj prinesti tudi kartico zdravstvenega zavarovanja.

Nemoteno pa ob tem poteka delo zasebnih lekarn, kjer je možno prevzeti zdravila na recept. V Ljubljani je to mogoče v 14 zasebnih lekarnah s koncesijo.

Lekarna Ljubljana s skupno 52 enotami sicer deluje tudi izven prestolnice. Med drugim poslujejo v Cerknici, Cerknem, Idriji, Grosupljem, Ivančni Gorici, Velikih Laščah in Zagradcu. V manjših krajih, kjer je samo ena lekarna, ki deluje pod okriljem Lekarne Ljubljana, je bila tako motena oskrba z zdravili, kar je nedopustno, je za Radio Slovenija ocenila zastopnica pacientovih pravic Mojca Mahkota.

Druga zastopnica pacientovih pravic z ljubljanskega območja Duša Hlade Zore pa je za STA izrazila upanje, da bo napaka čim prej odpravljena in da so bili zdravniki ustrezno obveščeni glede izdajanja papirnatih receptov, s katerimi so bolniki lahko danes prevzeli zdravila.